UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA Boljević i Ilić ne treba da budu u Radnoj grupi za promenu Ustava
Foto: Shutterstock/Zolnierek

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) osuđuje odluku skupštinskog odbora za ustavna pitanja da u Radnu grupu za promene ustava uđu Dragana Boljević i Goran Ilić jer se radi o visokim funkcionerima strukovnih udruženja  koja su u periodu od 2016. do 2020. godine na ime donacija id nepoznatih donatora dobila ukupan iznos od preko 63.000.000,00 dinara.

UST pozdravlja formiranje Radne grupe za izradu akta o promeni Ustava, nalazeći da se time Republika Srbija dodatno približava izmenama najvišeg akta u oblasti pravosuđa i ispunjenju svojih obaveza na evropskom putu. Od posebnog je značaja imenovanje profesora dr Vladana Petrova, sudije Ustavnog suda i člana Venecijanske komisije, čija će stručnost u oblasti ustavnog prava dati nemerljiv doprinos u radu same grupe.

Međutim, UST najoštrije osuđuje odluku Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Narodne skupštine Republike Srbije, da u Radnu grupu za izradu akta o promeni Ustava, kao predstavnike sudija i tužilaca, imenuje Draganu Boljević, počasnog predsednika Društva sudija Srbije i Gorana Ilića, člana Predsedništva Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

UST nalazi da sudije i tužioce u navedenoj radnoj grupi mogu legitimno da prestavljaju isključivo trenutni sazivi Državnog veća tužilaca i Visokog saveta sudstva, formirani pre samo tri meseca, a nakon sprovedenih izbora, imajući u vidu da su jedini Ustavom ovlašćeni da garantuju nezavisnosti sudija i samostalnost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, zbog čega je neprihvatljivo da to umesto njih čine pojedinci izabrani bez ikakvih vidljivih kriterijuma.

Podseća se i da su Dragana Boljević i Goran Ilić visoki funkcioneri strukovnih udruženja, koja su u periodu od 2016. do 2020. godine, prema zvaničnim izveštajima Agencije za privredne registre, na ime donacija, subvencija i dotacija, od javnosti nepoznatih dobrotvora, dobila ukupan iznos od preko 63.000.000,00 dinara, zbog čega se opravdano postavlja pitanje da li će isti u radnoj grupi štititi prava sudija i tužilaca ili svojih donatora.

Istovremeno, navedena strukovna udruženja koja Dragana Boljević i Goran Ilić predstavljaju, u kontinuitetu su insistirala na tome da Ustav Republike Srbije ne treba menjati u postojećim društvenim okolnostima, te se postavlja i pitanje njihovih motiva da ipak uzme učešće u radu ove radne grupe.

UST postavlja pitanje Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo da li ima nešto protiv principa inkluzivnosti i zbog čega u radnoj grupi nema predstavnika Državnog veća tužilaca, Visokog saveta sudstva, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva i Advokatske komore Srbije, naročito imajući u vidu da su svi oni bili akteri javne rasprave koja se vodila od 2017. godine i rezulitirala nacrtom ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koji su potvrđeni od strane Venecijanske komisije.

Postavljeno je i pitanje Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo da li je prilikom sastavljanja radne grupe bilo pritisaka evropskih ili međunarodnih organizacija, ambasada i nevladinih organizacija, koji su presudno uticali na to da interese sudija i tužilaca u radnoj grupi zastupaju lica koja za to apsolutno nemaju legitimitet.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading