Čuvajte se, da kupanje ne bi imalo fatalne posledice:  Saveti za pravilan ulazak u hladnu vodu
Foto: Massnori Josida

Jovan Laušević, koordinator Spasilačke službe Ade Ciganlije, i šef plaže Zorana Puača ističu da se sve vreme osmatra deo gde se nalaze plivači, kako bi se odmah primetilo ko dobro pliva, a kod koga je potrebno preventivno reagovati.

- Svako ko deluje nesigurno prvo se opominje da se ne kreće mimo ograđenih delova, odnosno izvan plažne ograde. Preporučuje se da se kreću tamo gde mogu da dohvate tlo, uz nečiju pratnju ili neke sigurnosne mere kao što su prsluk za plivanje, guma, lopta, bilo šta što može poslužiti za oslanjanje - savetovao je Laušević.

Foto: Massnori Josida

 

Međutim, potpuno opuštanje se ne preporučuje ni dobrim plivačima jer nekada i oni upadnu u problematične situacije.

- Voda je promenljiva, nekada naiđe hladna struja pa zbog te promene može da dođe do grčenja mišića, što može da bude problem i za dobre plivače. Postoje i brojni drugi rizici, pa često upozoravamo da je i previše izlaganja suncu štetno. Od vrućine ili držanja dijeta može da se kolabira - upozoravaju spasioci.

Ozbiljan problem, kaže Laušević, jeste i alkohol, koji utiče i na telesne sposobnosti i na moć rasuđivanja. Strah koji se javi u problematičnim situacijama zna da parališe osobu.

- Ono što se posebno savetuje jeste da se u vodu ulazi postepeno i da se poštuju određene preporuke - istakao je Laušević.

Preporuke za ulazak u vodu

-Postepeno rashlađujte deo po deo tela


-Kupajte se samo u dozvoljenim zonama


-Ne ulazite u vodu punog stomaka


-Ne konzumirajte alkohol

-Unosite dovoljno tečnosti, posebno vode

U vodi se posebno vodi računa o najmlađima, a Zorana Puača kaže da je najvažnije da prvenstveno roditelji obrate pažnju na svoju decu.

- Za decu se preporučuje da ulaze u vodu sa gumom ili mišićima, uz pratnju starijih, i nikako ne smeju da prelaze posebno obeleženi deo. Deo za decu je sa nižim nivoom vode, lako je dostupan spasiocima i tu su deca bezbedna - istakla je Puača.

Foto: Massnori Josida

 

 

Kako pomoći davljeniku?

Pružanje pomoći često može da bude opasno kako za onog ko ima problem, tako i za onog ko pomaže.

- Najbolje je prvo obratiti se spasiocu bilo kakvom gestikulacijom, mahanjem, dozivanjem. Važno je da se na bilo koji način skrene pažnja na osobu koja ima problem u vodi. Ljudi se često vode željom da pomognu, ali to nije uopšte lako, pa onaj ko se davi često povuče sa sobom osobu koja je prišla da pruži pomoć. Zato je najvažnije pozvati stručna lica - istakao je Laušević.

 

Komentari (0)

Loading