sport
Foto: AP

Ceo košarkaški svet pružio je bezrezervnu podršku španskom asu Rikiju Rubiju, koji je po sopstvenom priznanju u lošem psihičkom stanju. Zbog toga je košarkaš Klivlend Kavalirsa odlučio da ne predstavlja svoju zemlju na predstojećem Mundobasketu.

Ova nimalo prijatna vest ponovo je otvorila temu mentalnog zdravlja u sportu i koliko ga svet surovog profesionalizma u kojem živimo uništava. Rubio je samo jedan od sportista koji ima ovaj problem.

Pre njega mnogi su to doživeli, a najsvežiji primeri su plivači Majkl Felps i Ijan Torp, gimnastičarka Simon Bajls, te teniserka Naomi Osaka.

sport

undefined

 

- Po pravilu, ovo se dešava ljudima koji su uspešni, posvećeni i koji jednostavno ne znaju da kažu ne. Obično su to dobri ljudi koji moraju reći dosta je bilo. Što se tiče Rikija Rubija, on je morao uložiti brutalan napor da bi uopšte saopštio tako nešto javno. Sagorevanje je deo dugačke erozije koja može oštetiti identitet osobe - izjavio je za „Marku“ Pablo del Rio, psiholog koji radi sa španskim olimpijcima poslednje tri decenije.

Za sve ima leka

Svi koji pate od mentalne bolesti moraju znati da leka nema samo za smrt, sve drugo se može popraviti.

- Istina je da manje takmičarski nastrojeni sportisti imaju manje šanse da upadnu u depresiju nego surovi profesionalci. Od njih se stalno očekuje da iznova pobeđuju i ponavljaju uspehe. Ali ne moraju, jer iznad tima, iznad zemlje koju predstavljaju i svega drugog stoji osoba. To se ne sme nikada zaboraviti - poručio je Del Rio.

Rekorder po broju osvojenih olimpijskih medalja Majkl Felps ide po celom svetu i savetuje ljude kako da se izbore sa ovim tihim ubicom.

- Sedam godina je prošlo a ja i dalje imam loše dane. Moji problemi nikada ne odlaze, tu su i ja moram da se pomirim s činjenicom da nikada neće ni otići. Moram naučiti da živim sa tim, da odredim životne prioritete. I da, lakše je reći nego uraditi - izjavio je Amerikanac.

sport

undefined

 

Možda najpodmuklija karakteristika mentalnog oboljenja je što se ne može predvideti. Dođe odjednom i kada se pojavi, ne odlazi tek tako. Najbolji primer za to je olimpijska šampionka u gimnastici Simon Bajls.

Njoj su se strahovi pojavili usred takmičenja i iako je već imala odličje oko vrata, morala je da odustane od daljeg nadmetanja.

- Ovi problem uglavnom se javljaju u individualnim sportovima. Sami ste na treningu, sami ste na takmičenju. Ali nema nekog utvrđenog šablona. Svako se sa ovim problemom bori na jedinstven način - zaključuje španski psiholog.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading