GORAN VESIĆ O NOVIM MERAMA Važno je da se zaštite naše građevinske kompanije
Foto: Alo.rs

Donošenjem ovog zaključka daje se mogućnost gradskim sekretarijatima i preduzećima čiji je osnivač Grad Beograd da, u cilju obračuna razlike ugovorene cene radova, primene formule koje sadrže parametre usklađene sa trenutnom situacijom na tržištu, saopštio je danas Beoinfo.

- Poremećaji na svetskom tržištu i nagli rast cena čelika, betona kao i drugog repromaterijala doveo je kompanije koje imaju zaključene ugovore sa Beogradom u veoma tešku situaciju, zbog koje ne mogu da završe započete poslove, pa čak i na ivicu opstanka. Zato sam preduzeo mere iz nadležnosti koje ima Grad Beograd da se donošenjem ovog zaključka stvore uslovi za završetak započetih objekata i to u roku koji je definisan ugovorom, kao i da realno povećane troškove izgradnje ne snosi samo izvođač Realno povećanje troškova izračunavaće se prema formuli koju je usvojio Grad Beograd- rekao je Vesić.

On je napomenuo da se ovim zaključkom eliminišu razlozi da izvođač zbog značajno povećanih troškova izgradnje u odnosu na period kada je zaključen ugovor zahteva raskid ugovora, u kom slučaju bi se morao ponoviti postupak javne nabavke za preostale radove. To ne bi dovelo samo do značajnog produženja rokova završetka ugovorenih radova, nego i još većih cena u odnosu na ugovorene, s obzirom na promene na tržištu.

- Odlukom koja je doneta ne omogućavamo samo da se objekti čiju izgradnju finansira Grad blagovremeno stave u upotrebu i daju na korišćenje građanima kojima su i namenjeni, već se istovremeno obezbeđuju uslovi za stabilnost u građevinskom sektoru na teritoriji Beograda -  poručio je Vesić.

Naglasio je da je važno da se zaštite naše građevinske kompanije jer su one pokretač rasta bruto domaćeg proizvoda i da bi njihovo urušavanje imalo nesagledive posledice po privredu. Zaključak je donet je u skladu i u granicama Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o javnim nabavkama. Vesić je rekao da su ovakve i slične mere već preduzele mnoge evropske zemlje i njihovi gradovi.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading