Kremlj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On se oglasio povodom pisanja agencije Blumberg da Bela kuća podržava nacrt zakona čiji je cilj konfiskovanje zamrznute ruske imovine i njeno prebacivanje u Ukrajinu. Peskov je istakao da SAD nisu obavestile Moskvu ni o kakvoj odluci jer kanali komunikacije sa Vašingtonom skoro ne postoje.

- Naravno, reč je o veoma provokativnom saopštenju koje najavljuje mogućnost nezakonitih mera u vezi naše imovine. To ne može da prođe bez dubokih posledica, o čemu smo već govorili - kazao je portparol Kremlja.

Kako je ocenio, podržavajući odluku o zapleni ruske imovine, Bela kuća zapravo pokušava da izvrši pritisak na Evropljane.

- Oni uglavnom pokušavaju da izvrše pritisak na Evropljane. To je veoma paradoksalna situacija, pošto je glavni deo naše imovine u Evropi, a ne u Americi. Kao i uvek, Amerikanci žele da podstaknu Evropljane na nezakonite akcije i, kao rezultat toga, u budućnosti će se Evropljani suočiti sa neizbežnim gubicima, kaznama i pravnim posledicama ako budu sledili Amerikance - kazao je Peskov.

On je zaključio da je podrška zaplene ruske imovine korak ka podrivanju finansijskog autoriteta SAD i poverenja međunarodnih investitora u njih.

Kako je pisao Blumberg, pozivajući se na novembarski memorandum Saveta za nacionalnu bezbednost (savetodavno telo predsednik SAD) poslat Komitetu Senata za spoljne poslove, „administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena u principu podržava predlog zakona koji bi omogućio konfiskaciju ruskih sredstava“.

Napominje se da je Bajden odlučio da podrži ideju o konfiskaciji ruske imovine, nakon što su republikanci blokirali izdvajanje dodatne pomoći Kijevu u iznosu od 60 milijardi dolara.

Senatori su u junu 2023. predstavili nacrt zakona koji omogućava konfiskaciju ruske imovine i njen transfer Ukrajini. Istovremeno, Bela kuća želi da koordinira akcije sa drugim zemljama G7 kako bi smanjila rizik od podrivanja poverenja u SAD od strane stranih investitora, piše Blumberg.

Ranije ove nedelje američka agencija je, pozivajući se na američko ministarku finansija Dženet Jelen, izvestila da Vašington još nije doneo odluku o konfiskaciji imovine i da li će učestvovati u izradi mogućih opcija u okviru G7.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading