POSLOVI OKO GRADNJE METROA IDU PO PLANU Vesić: Oko 80 odsto površina za depo je u svojini grada
Foto: Grad Beograd

Pre početka izgradnje depoa za metro bilo je neophodno rešiti imovinsko-pravne odnose na 72 hektara, a do sada je oko 80 odsto površina te lokacije upisano u javnu svojinu grada, dok je rešavanje preostalih katastarskih parcela u toku, rekao je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

"Od 749 katastarskih parcela potrebnih za izgradnju depoa, do sada je javna svojina upisana na 645 katastarskih parcela. Vlasnicima je do sada isplaćena naknada u vrednosti od 1,2 milijarde dinara, u pripremi je isplata za još 300 miliona dinara, a tokom 2022. godine planirana je isplata još 1,4 milijarde dinara", najavio je Vesić.


Vesić je za Beoinfo podsetio da je krajem prošle godine izgradnja metroa započela nasipanjem terena na Makiškom polju.

Prema njegovim rečima, do sada je završeno uređenje podtla na površini od tri hektara, a na još devet hektara zemljišta u toku je raščišćavanje terena.

Vesić je istakao da je na 2,2 hektara završena izrada nasipa, dok je na više od pola hektara nasut drobljeni kamen.

Takođe, dodao je da je Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda potpisala ugovor za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju saobraćajnica i hidrotehničke infrastrukture u funkciji metroa.

Ukupna dužina ovih saobraćajnica je oko šest kilometara, povezaće ulice Endija Vorhola i Bore Stankovića sa petljom na Savskoj magistrali, najavio je Vesić.

"Osim saobraćajnica, projektuju se primarni kolektori i za atmosferske vode ukupne dužine od 6,5 kilometara, kao i preko pet kilometara kolektora koji će prečišćene atmosferske vode odvesti sa lokacije Makiškog polja", istakao je zamenik gradonačelnika.

 


 

Komentari (0)

Loading