ŠOK TVRDNJE IZ PENTAGONA IZAZVALE BURU U JAVNOSTI NATO ne želi sukob s Rusijom, Ukrajinu čeka teška zima
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

- NATO je odbrambeni savez i on ne želi konfrontaciju sa Rusijom. Savez nije pretnja Rusiji. Ne treba biti u zabludi: nećemo biti uvučeni u rat koji je Putin odabrao - rekao je Ostin na konferenciji o bezbednosti u Halifaksu, Kanada.

Ostin je ocenio da je sukob u Ukrajini najveća bezbednosna kriza s kojom se suočila Amerika od okončanja Hladnog rata.

- Ishod rata u Ukrajini može da doprinese da se odredi kurs globalne bezbednosti. Podržavaćemo Ukrajinu u njenoj odbrambenoj borbi, branićemo svaki pedalj teritorije NATO, nastavićemo da jačamo kolektivnu odbranu i potencijal NATO za obuzdavanje - naveo je šef Pentagona.

Šef Pentagona takođe smatra da Rusija raspolaže impresivnim naoružanjem.

 -Znate, Rusija ima veliku vojsku i izuzetno naoružanje- rekao je on. On je, međutim, rekao da čak ni to nije omogućilo Rusiji da pobedi u Ukrajini.

On je ponovio izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena da „Ukrajina nikad neće biti pobeda za Rusiju“.

- Znamo da u narednom periodu može biti poteškoća jer Ukrajinu čeka jaka zima - rekao je Ostin i dodao da SAD i njihovi saveznici i dalje nameravaju da podržavaju Kijev.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nedavno je rekao da su „EU i NATO odavno hibridni učesnici u hibridnom sukobu, hibridnom ratu u Ukrajini".

- Radi se o isporukama oružja, treninzima, obukama vojnika, pomoći u obezbeđivanju ogromne količine obaveštajnih podataka, učešću u određivanju ciljeva – kao što znate, Amerikanci se time bave. To je i rad instruktora na terenu, a da ne govorimo o hiljadama plaćenika - rekao je šef ruske diplomatije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading