Snimak neidentifikovane svetlosti iznad Belgoroda: Veruje se da je u pitanju borba protiv satelita u orbiti (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo ilustracija M.J.

Nastavljaju se borbe u Ukrajini. Ruska vojska zaustavila je pokušaje proboja ukrajinskih oružanih snaga do Hersonske oblasti, tvrdi Moskva. Raketiran grad Zaporožje, tvrde ukrajinske vlasti.

Ruska duma je ratifikovala sporazume o pripajanju ukrajinskih oblasti Rusiji. Usvojila je, istovremeno, ustavne amandmane o prijemu teritorija. Kijev ponovo odbacuje pripajanje delova Ukrajine Rusije, najavljujući "nove pobede".

Generalni direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov pušten je na slobodu, izjavio je prvi čovek Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Kraj bloga

Neidentifikovana svetlost, pojavila se iznad Belgoroda u Rusiji

23.59  - Očevici sa lica mesta govore da se čudan snop svetlosti diže sa zemlje ka nebu.

Postoje neproverene informacije da se radi o oružju koje je namenjeno za borbu protiv satelita u orbiti.

Kleverli: Pomagaćeno dok i poslednji ruski tenk ne odvuče ukrajinski traktor

23.30 - Britanija će podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije „dok ovaj rat ne bude dobijen“.

Ovu izjavu dao je britanski ministar spoljnih poslova DŽejms Kleverli, piše Skajnjuz.

On je rekao da Ukrajinci mogu da računaju na podršku Velike Britanije do potpunog obnavljanja teritorijalnog integriteta.

-Mi ćemo ih podržavati sve dok i poslednji ruski tenk ne odvuče ukrajinski traktor, rekao je Kleverli.

Veliki problem za Rusiju: "Oni bukvalno prate svaki naš korak preko satelita"

23.05 - Olga Skabejeva, ruska televizijska voditeljka i politički komentator, iznenadila je Andreja Maročka, komandanta „narodne milicije" iz Luganska, pitanjem u svojoj emisiji „60 minuta" na ruskoj državnoj televiziji.

- Mi u studiju nismo vojni analitičari, pa bih vas zamolila da mi objasnite zašto napredujemo metar po metar kada oni napreduju selo po selo - upitala je Skabejeva Maročka, očigledno nezadovoljna dosadašnjim tokom rata i dodala: „Zašto nam trenutno stvari idu loše i kada cěe se to promeniti?"

- Shvatite činjenicu da se mi ne borimo protiv ukrajinskih snaga već NATO-a i njegovih trupa. Oni imaju ogromne resurse i trenutno su jači od nas. Njihova glavna snaga je inteligencija. Oni bukvalno prate svaki naš korak preko satelita. Naravno, to im daje ogromnu prednost i trenutno su im šanse za uspeh mnogo vecěe od naših, kaže Maročka.

Napredak ukrajinskih trupa 

22.30 - U Hersonskoj oblasti, oslobodile su selo Davidiv Brod, sela Boguslavka i Borivska Andrijevka u Harkovskoj oblasti.

Ukrajinske odbrambene snage oslobodile su od ruskih osvajača ukupno 1.534 naselja, uključujući 483 u Harkovskoj oblasti - Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika.

Oružane snage Ukrajine su se skoro približile severozapadnoj administrativnoj granici Luganske oblasti - Sergej Hajdaj, šef OVA.

Napredak ukrajinskih trupa potvrdila je i ruska vojska. Snage Kijeva probile su rusku liniju na reci Dnjepar, preuzela kontrolu nad nekoliko sela severoistočno od grada Hersona. Ukrajinska zastava zavijorila se i u gradiću Dudčani koji se nalazi 30 kilometara južno od mesta gde su se danima vodile velike bitke.

Ova mala pobeda ukrajinske vojske mogla bi da se pokaže ključnom u borbi za jug zemlje budući da su ruske snage bile dobro ukopane još od početka rata duž linije fronte.

Da stvar za Putina bude još gora, u 'hersonskom džepu' se nalazi oko 15.000 najelitnijih Putinovih trupa i analitičari procenjuju da će u slučaju njihove predaje, sukobu u Ukrajini doći kraj.

IAEA: Murašov neće više rukovoditi elektranom u Zaporožju

22.00 - Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov koji je nedavno uhapšen u, kako je ocenjeno u Ukrajini, aktu terorizma Rusije, a potom pušten, neće se vratiti na svoj posao u nuklearki, saopšteno je danas iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"IAEA razume da je gospodin Murašov sada sa svojom porodicom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u NE", navodi se u saopštenju IAEA, prenosi Rojters.


IAEA još navodi da za sada nije poznato ko će zameniti Murašova na položaju rukovodioca NE Žaporožje.

625 miliona dolara vojne pomoći za Kijev

21.39 - Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas u razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da će Vašington obezbediti još 625 miliona dolara vojne pomoći za Kijev, uključujući lansere za raketni sistem visoke pokretljivosti (HIMARS), saopštila je Bela kuća.

Bajdenu se pridružila potpredsednica SAD Kamala Haris, navodi se u saopštenju Bele kuće, prenosi Rojters.

Tom prilikom predsednik SAD je naglasio da Vašington nikada neće priznati rusku aneksiju ukrajinske teritorije, obećavši da će nastaviti da podržava Ukrajinu sve dok se brani od ruske agresije "onoliko dugo koliko bude potrebno", navodi se u saopštenju.

Uskoro nastavak sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

21.34 - Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je danas portparol predsednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podseća TAS S.

Rusija je stavila veto na taj dokument, a Brazil, Gabon, Indija i Kina su se uzdržali od glasanja.

SVE JE OVO SADA RUSIJA Moskva objavila najnoviju mapu svoje zemlje, evo gde su državne granice (FOTO)

21.10 - Rusija je objavila gde su njene nove granice!

Celu vest pročitajte OVDE.

NATO NA OPREZU! Nakon novih Putinovih poteza rastu tenzije

20.46 - NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je danas zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini opštom mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

Celu vest pročitajte OVDE.

RUSIJA OSUDILA AMERIČKOG MARINCA Zbog napada na policajca ide na robiju

20.35 - Ruski sud u Voronježu, proglasio je danas krivim bivšig americkog marinca Roberta Gilmana zbog napada na policajca, prenosi Tas s. Gilman, koji je udario policajca u pritvoru, nakon što je uhapšen u vozu dok je putovao iz Sočija za Moskvu, zbog pritužbi saputnika na njegovo ponašanje, osuđen je na četiri i po godina zatvora.

Celu vest pročitajte OVDE.

Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi

20.20 - U Oružane snage Ruske Federacije do sada je došlo više od 200.000 ljudi pozvanih u okviru delimične mobilizacije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose Izvestija.

Ukrajinske snage povlače se iz Artjomovska

19.55 - Ruska vojska uništila štab ukrajinske vazduhoplovne komande „Vostok“, dok se ukrajinske snage postepeno povlače iz Artjomovska, prenosi Sputnjik.

ŠTA SPREMA PUTIN? Direktor CIA razmatra mogućnost globalne katastrofe

Snimak neidentifikovane svetlosti iznad Belgoroda: Veruje se da je u pitanju borba protiv satelita u orbiti (FOTO/VIDEO)

Foto: Alo ilustracija

 

 

19.47 - Direktor Američke obaveštajne razmotrio je mogućnost globalne katastrofe koja bi nastala ukoliko bi došlo do ruskog nuklearnog napada.

Celu vest pročitajte OVDE.

INDIJSKI PREMIJER O MIROVNIM NAPORIMA U UKRAJINI Modi i Zelenski razgovarali telefonom

19.18 - Indijski premijer Narendra Modi rekao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da je njegova zemlja spremna da doprinese mirovnim naporima u tekućem sukobu sa Rusijom koji besni već sedam meseci.

Celu vest pročitajte OVDE.

Ruski granični prelazi

18.55 - Svi granični prelazi između Rusije i novopridruženih oblasti prestaju sa radom 05.10.2022. , prenosi Istočna Budućnost na Telegramu.

Ukrajinske snage zauzele su Davidov Brod u Hersonskoj oblasti

18.26 -  Iz Davidovog Broda su se prethodno povukle ruske snage na novu liniju odbrane, prenosi Istočna Budućnost na Telegramu.

Pogođen iz HIMARS-a Antonovski most u Hersonu

18.19 - Ukrajinske trupe su iz HIMARS-a pogodile Antonovski most u Hersonu, tri projektila su pogodile most, tri su oborile PVO, saopštile su službe za vanredne situacije grada, prenosi Sputnjik na Telegramu.

Ukrajinske trupe takođe su otvorile artiljerijsku vatru po obali Energodara, zabeleženo je najmanje 16 projektila, saopštile su vlasti Zaporoške oblasti.

Iz Rusije otišlo 700.000 ljudi

18.17 - Kako piše Forbs, od početka mobilizacije 21. septembra Rusiju je napustilo oko 700.000 ljudi.

Početkom septembra, ruska agencija za statistiku procenila je da je od početka godine do početka septembra zemlju napustilo 419.000 osoba.

Eksplozija u Hersonu?

18.05 - Na društvenim mrežama pojavila se informacija da je u Hersonu došlo do eksplozije. Navodna eksplozija dogodila se na Antonovskom mostu. Reč je o, za Ruse, izuzetno važnom mostu koji su Ukrajinci već granatirali u nekoliko navrata.

Vest nije potvrđena, ali ne bi bilo prvi put da Ukrajinci gađaju i pokušavaju da onesposobe ovaj most.

VATRENI GOVOR IZ MOSKVE Nova vojska se okupila protiv Rusije - četvrti evropski NATO Rajh

18.00 - Danas se Rusija suočava sa četvrtim evropskim NATO Rajhom, izjavio je lider Komunističke partije Genadij Zjuganov.

Celu vest pročitajte OVDE.

UPOZORENJE ALEKSANDRA LUKAŠENKA Nova mehanizovana divizija se postavlja na jugu beloruskog pravca

Snimak neidentifikovane svetlosti iznad Belgoroda: Veruje se da je u pitanju borba protiv satelita u orbiti (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

17.38 -  Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da Poljska pokazuje najviše aktivnosti u blizini granica Belorusije, stvarajući novu mehanizovanu diviziju.

Celu vest pročitajte OVDE.

DRAMA KOJA MOŽE PRERASTI U HOROR Veliko upozorenje eksperta - Umešanost Alijanse u ukrajinski sukob već je dostigla neviđene razmere

17.10 - Severnoatlantska alijansa neće dozvoliti Ukrajini da se pridruži NATO-u do završetka rata, piše Njujork tajms.

Celu vest pročitajte OVDE.

Varšava poziva NATO da poveća proizvodnju oružja za Ukrajinu

16.44 - Predsednik Poljske Andžej Duda pozvao je zemlje NATO-a da povećaju proizvodnju oružja za isporuku Ukrajini.

"Danas je Ukrajini potrebno pre svega naoružanje. Mi ga i dalje dajemo u malim količinama. Obezbeđivanje isporuka oružja Ukrajini zahteva povećanje proizvodnih kapaciteta odbrambene industrije s obe strane Atlantika", naveo je Duda.

Marin Le Pen: U Francuskoj će zima biti teška, a naredna još teža, sankcije se pokazale kao kontraproduktivne

Snimak neidentifikovane svetlosti iznad Belgoroda: Veruje se da je u pitanju borba protiv satelita u orbiti (FOTO/VIDEO)

Foto: EPA/YOAN VALAT

 

 

16.20 - Predstojeća zima će u Francuskoj, zbog sankcija Evropske unije protiv Rusije, biti teška, a sledeća još teža, izjavila je liderka frakcije „Nacionalni savez“ u francuskom parlamentu Marin Le Pen

Celu vest pročitajte OVDE.

KADIROV I PRIGOŽIN POBESNELI! "Sve te ku*vr poslati bosonoge na front, da krvlju speru sramotu!"

15.45 - Dvojica pristalica i saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina žestoko su kritikovala poslednje gubitke Rusije u Ukrajini.

Celu vest pročitajte OVDE.

ŠOK UPOZORENJE IZ MINSKA! "NATO se sprema za rat!"

15.10 -  Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin saopštio je da postoje konkretni podaci da zemlje NATO-a spremaju svoju infrastrukturu i vojsku za rat.

Celu vest pročitajte OVDE.

Rusi uništili "Vostok"

14:35 - Vazdušno-kosmičke snage Rusije su preciznim napadima uništile na jugozapadnoj periferiji Dnjepropetrovska štab ukrajinske vazduhoplovne komande „Vostok“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.


U pravcu Krasnog Limana u području Torskog likvidirano je više od 120 ukrajinskih vojnika i 14 jedinica oklopne tehnike. Prilikom napada na 14. i 92. brigadu ukrajinske vojske u pravcu Kupjanska likvidirano je do 100 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika.

 

Lideri DNR i LNR potpisali zakone o ujedinjenju s Rusijom

14:10 - Narodni savet Donjecke Narodne Republike ratifikovao je međunarodni sporazum o ulasku u sastav Ruske Federacije, saopštilo je Predstavništvo DNR u Rusiji. Zakon o ratifikaciji sporazuma potpisao je lider DNR Denis Pušilin, saopštilo je Ministarstvo informisanja DNR.

 

Udar na Krematorsk

13:20 - 

 

 

 

Obraćanje Zelenskog na 2BS Forumu u Budvi

13:00 - Dvanaesti 2BS forum biće održan 7. i 8. oktobra u hotelu Splendid, u Budvi okupiće brojne zvaničnike iz država regiona i sveta, a predviđeno je i obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, najavila je danas portparol Jovana Nikčević.

Nikčević je rekla da će o regionalnim i globalnim izazovima na 2BS Forumu razgovarati predsednici, premijeri i ministri spoljnih poslova, poslanici i diplomate iz Crne Gore, regiona i sveta.

 

Kremlj: Kraj specijalne operacije nemoguć bez pregovora

12:35 -  Kremlj je danas saopštio da specijalna vojna operacija u Ukrajini neće biti završena ukoliko Kijev odbija pregovore, jer su za postizanje sporazuma potrebne dve strane.

Rusija čeka da aktuelni ukrajinski predsednik promeni odluku ili novog predsednika koji će promeniti mišljenje u interesu stanovnika Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi

Snimak neidentifikovane svetlosti iznad Belgoroda: Veruje se da je u pitanju borba protiv satelita u orbiti (FOTO/VIDEO)

Tanjug/Ap

 

12:15 -  U Oružane snage Ruske Federacije do sada je došlo više od 200.000 ljudi pozvanih u okviru delimične mobilizacije, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Naveo je da se obuka mobilisanih izvodi na 80 poligona i u šest centara za obuku, prenosi RIA Novosti.

 

VOJNI KANALI "ESKPLODIRALI"! 15.000 Rusa opkoljeno u hersonskom džepu!

11:45 - Ukrajinske trupe su najviše napredovale na jugu zemlje od početka rata.Vojska Ukrajine je probila rusku liniju na reci Dnjepar, preuzela kontrolu nad nekoliko sela severoistočno od grada Hersona. Ukrajinska zastava vijorila se i u malom mestu Dudčani, koji se nalazi 30 kilometara južno od mesta gde su se danima vodile velike borbe.

Celu vest pročitati OVDE.

 

"ŠTETA ŠTO SE NAŠ AGENT RAZOTKRIO" Reakcija Medvedeva šokirala svet

11:30 - Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev oglasio se na Telegramu gde je šaljivo komentarisao stav američkog multimilijardera Ilon Mask o rešenju sukoba u Ukrajini.

Celu vest možete pročitati OVDE.

BURA NA TVITERU! Maskov predlog pokrenuo lavinu, oglasio se i Zelenski!

11:15 - Stav izvršnog direktora Spejseksa, multimilijardera Ilona Maska, kako bi rat između Rusije i Ukrajine mogao da bude rešen, na Tviteru je izazvao burne reakcije, a na objave Maska reagovao je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Celu vest možete pročitati OVDE

 

Zelenski potpisao ukaz o nemogućnosti pregovara s Putinom

Snimak neidentifikovane svetlosti iznad Belgoroda: Veruje se da je u pitanju borba protiv satelita u orbiti (FOTO/VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

11:00 -  Na snagu je danas stupila odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o merama Kijeva, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji delove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

 

 


Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine doneo je odluku o nemogućnosti pregovaranja s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, prema ukazu koji je potpisao Zelenski.

„Konstatuje se nemogućnost pregovaranja s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom“, navedeno je u dokumentu.

 

 

Savet Federacije ratifikovao sporazum o pripajanju ukrajinskih oblasti

10:15 - Gornji dom ruskog parlamenta, Savet Federacije, izglasao je ratifikaciju ugovora o prijemu četiri ukrajinske oblasti u Rusku Federaciju, prenosi Izvestija.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, dokumente je juče ratifikovao. 

 

Mobilisani građani u Sibiru na ubrzanoj obuci

09:30 - Mobilisani građani su tokom objave delimične mobilizacije na poligonu u Novosibirskoj oblasti počeli intenzivnu obuku, saopštila je pres služba Centralnog vojnog okruga.


„Nakon što su došli u centar za formiranje jedinica mobilisani građani su počeli sa obukom različitih taktičkih tehnika. Pod rukovodstvom iskusnih instruktora su pucali iz automata i mitraljeza ‘Kalašnjikov’, kao i iz bacača granata“, navodi se u izveštaju pres službe. Osim toga, na poligonu su uvežbavali i pružanje prve medicinske pomoći ranjenicima.

 

Harkov

09:04 - 

 

 

Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane priznao da je sarađivao s ukrajinskom vojskom

09:00 - Generalni direktor Zaporoške nuklearne elektrane Igor Muraškov je priznao da je Kijevu dao informacije o dešavanjima u nuklearnoj elektrani, shvatajući da granatiranje dolazi od ukrajinske, međunarodne vojske.

 „Razgovarao sam sa saradnicima Oružanih snaga Ukrajine preko mesinđera, srž razgovora je bila u tome da sam prenosio informacije o trenutnom stanju na nuklearnoj elektrani“, rekao je Muraškov.
 

 

Severna Koreja podržava rusku aneksiju ukrajinskih oblasti

08:45 -  Severna Koreja podržava rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, izjavila je danas severnokorejska ministarka inostranih poslova Ko Son-hui, optužujući Sjedinjene Države za primenu dvostrukih standarda i mešanja u unutrašnja pitanja država širom sveta.

 

Granatiranje Dokučajevske opštine

08:14 - Ukrajinske snage granatirale su mesto Dokučajevske opštine „NATO“ kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Ispaljeno je pet projekta .Štab teritorijalne odbrane DNR kasnije je saopštio da granatiran internat u Dokučajevsku, a takođe su oštećeni autobuska stanica, prodavnice i kafići.

Kamp za obuku mobilisanih vojnika

08:00 - 

 

 

 

Nova vojna pomoć SAD za UKR, vredna 625 miliona $

07:20 - Sledeći paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), municije, mina i vozila otpornih na mine, izjavila su za Rojters dva izvora obaveštena o ovom paketu vrednom 625 miliona dolara.

Gradonačelnik: Ruske snage granatirale Harkov,dve eksplozije

07:17 -  Ruske snage granatirale su noćas dve centralne oblasti Harkova, odjeknule su dve snažne eksplozije, saopštio je gradonačelnik Igor Terehov.

Naveo je da su pogođeni industrijski i infrastrukturni objekat, prenosi Ukrinform.

Prema rečima stanovnika, u pojedinim delovima Harkova nestalo je struje.

 

Ukrajinski prodor na jugu, zauzeto vise naseljenih mesta

07:15 -  Ukrajinske snage probile su rusku odbranu na jugu zemlje, a istovremeno su proširile svoju brzu ofanzivu na istoku, i na taj način su povratile više teritorija u oblastima koje je pripojila Rusija, prenosi Rojters.

Ukrajinska vojska je u ponedeljak napravila najveći prodor na jugu od početka rata, i zauzela je nekoliko sela duž strateški važne reke Dnjepar, saopštili su zvaničnici u Kijevu i proruske vlasti u tom regionu.

 

Ruski predstavnik u Briselu izneo stav o referendumima

07:00 - Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Kiril Logvinov, rekao je u razgovoru sa predstavnicima Evropskog saveta za spoljne poslove u Briselu da to što EU osuđuje i ne priznaje referendume u četiri ukrajinska regiona i njihovo pripajanje Rusiji, "neće uticati na svesni izbor stanovnika ovih regiona u korist Rusije".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading