ŠTA SPREMA PUTIN? Direktor CIA razmatra mogućnost globalne katastrofe
Foto: Alo ilustracija

Centralna obaveštajna agencija (CIA) ne veruje da se ruski predsednik Vladimir Putin trenutno priprema za raspoređivanje nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je u intervjuu u nedelju direktor agencije Vilijam Berns.

„Moramo veoma ozbiljno da shvatimo [svaku] vrstu pretnji, s obzirom na sve što je u pitanju“, rekao je Berns za CBS Evening Nevs sa Norom O'Donel.

Međutim, on je priznao da „danas u obaveštajnoj zajednici SAD ne vidimo nikakve praktične dokaze da se [Putin] približava stvarnoj upotrebi“ ili da postoji „neposredna pretnja upotrebom taktičkog nuklearnog oružja“.

Upitan da li je ruski lider blefirao kada je govorio o spremnosti da upotrebi „sva sredstva koja mu [ima] na raspolaganju“ ako teritorijalni integritet zemlje bude ugrožen, Berns je rekao da je to „veoma teško reći u ovom trenutku“.

Direktor CIA je retoriku Putina i drugih visokih zvaničnika opisao kao „nepromišljenu i duboko neodgovornu“. On je takođe sugerisao da je na američkim kreatorima politike da saopšte Moskvi da bi takva odluka imala „teške posledice“.

„Ako je ugrožen teritorijalni integritet naše nacije, sigurno ćemo upotrebiti sva sredstva koja imamo da odbranimo Rusiju i naš narod. To nije blef“, ove Putinove reči su političari i mediji na Zapadu protumačili su kao prikrivenu pretnju da bi Moskva mogla da upotrebi nuklearno oružje u tekućem sukobu u Ukrajini.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading