SVE JE OVO SADA RUSIJA Moskva objavila najnoviju mapu svoje zemlje, evo gde su državne granice (FOTO)
Foto: EPA/YURI KOCHETKOV

Ruski Savet Federacije jednoglasno je na plenarnoj sednici u utorak usvojio četiri savezna ustavna zakona o prijemu takozvanih narodnih republika Donjecka i Luganska, kao i regiona Zaporožja i Hersona u sastav Rusije, piše Index.

Prema usvojenim zakonima, stanovnici četiri regiona od dana prijema u Rusiju - 30. septembra - priznaju se kao ruski državljani i najavljeno je da će u narednom periodu biti ukinuta i carina između tih teritorija i Ruske Federacije. Istovremeno, precizira se da je sticanje državljanstva moguće podnošenjem zahteva i polaganjem zakletve državljanina Ruske Federacije.

U Moskvi su ovacijama dočekali usvajanje zakona. Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko čestitala je svim stanovnicima Donbasa i Hersona i Zaporožja, kao i svim Rusima "ovaj istorijski događaj". Ona je dodala i da se Savet Federacije raduje senatorima sa novih teritorija. Savezni ustavni zakoni stupaju na snagu od dana stupanja na snagu sporazuma o prijemu novih regiona u sastav Ruske Federacije.

Prema dokumentima, DNR i LNR će zadržati svoja ranija imena unutar Rusije, a ruski će biti zvanični jezik. Zaporožje i Herson postaju, navodi se, deo regiona kao zasebne celine i ostaju regioni.

Rusi smislili gde će postaviti nove granice

Granice republika i regiona biće određene njihovim granicama koje su "postojale na dan njihovog formiranja i prijema u Rusku Federaciju“.  Navodi se i da će, u skladu sa međunarodnim ugovorima, granice koje dodiruju stranu državu biti državna granica Ruske Federacije. Takođe se navodi da će, kako stoji u ustavnim zakonima, DNR i LNR biti deo Ruske Federacije u granicama od 2014. godine, utvrđenim njihovim ustavima.

Podsetimo, Rusija je u petak najavila pripajanje četiri ukrajinska regiona, ali su iz Kremlja tada priznali da još ne znaju definitivno gde su nove ruske granice. Iz zakona koji je odobrio Savet Federacije Rusije, izgleda da Rusija smatra svojom teritorijom deo koji je kontrolisala u Hersonu i Zaporožju na dan aneksije, a Lugansk i Donjeck kao svoju punu teritoriju, iako cela teritorija ovih regiona nije pod ruskom kontrolom.

Na mapi sa naslovne slike to je cela svetlo-narandžasta oblast u Donjecku i Lugansku i oblast unutar crvene linije u Hersonu i Zaporožju, bliže Rusiji i Krimu.

 

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

 

 

Pratite nas na Telegramu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading