DRAMA KOJA MOŽE PRERASTI U HOROR Veliko upozorenje eksperta - Umešanost Alijanse u ukrajinski sukob već je dostigla neviđene razmere
Foto: Alo ilustracija

Razlog je očigledan – Alijansa se drži principa kolektivne odbrane, a ukoliko bi Ukrajina bila prihvaćena, blok bi morao da primeni peti član povelje o međusobnoj odbrani svih članica. Prema zapadnim ekspertima, pristupanje Ukrajine NATO-u sada „u najboljem slučaju izgleda nedostižno“. Predviđaju da bi to moglo potrajati mesecima ili čak godinama.

Ipak, kako je FAN podsetio vojni analitičar Jurij Kotenok, deset zemalja NATO već je verbalno podržalo ulazak Ukrajine u redove Severnoatlantske alijanse.

Umešanost Alijanse u ukrajinski sukob već je dostigla neviđene razmere, primetio je ekspert.

- Nivo podrške Kijevu od strane same Alijanse govori da je Ukrajina zapravo već u NATO-u - navodi Kotenok.

Vojislav Šešelj o zahtevu Ukrajine

Predsednik SRS Vojislav Šešelj kazao je za naš portal da ne veruje da će se sada NATO usuditi da primi Ukrajinu u svoje članstvo.

- Ako NATO slučajno primi Ukrajinu u svoje članstvo, to bi značilo da NATO direktno ulazi u oružani sukob sa Rusijom, a tu se NATO neće dobro provesti. To bi bila opasnost za ceo svet, ali bi evropske NATO zemlje najviše stradale. Rusija treba da nastavi sa svojom specijalnom operacijom, da oslobodi druge ruske teritorije, da ruskom narodu na tim teritorijama omogući pravo na samoopredeljenje, uključujući pravo na otcepljenje - rekao je Vojislav Šešelj.

Komentari (0)

Loading