„ŽELELI SU BRZ NAPAD!" Poznati detalji plana zauzimanja NE Zaporožje
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Brodovi koji su ukrajinske snage koristili u petak uveče kako bi izveli desant na obalu i potom zauzeli nuklearnu elektranu Zaporožje bili su strane proizvodnje, izjavio je za medije „Skif“ koji je učestvovao u odbrani nuklearke.

Кako je rekao, oko 20 brodova je doplovilo je na južnu obalu reke Dnjepar, a na svakom brodu moglo je da bude raspoređeno oko 15 boraca, dok prema informacijama kojima raspolažemo, ti brodovi su Кijevu dopremljeni iz „neprijateljskih zemalja“.

On je takođe rekao i da su se ukrajinski vojnici kretali bez svetala i veoma brzo.

„Želeli su brz napad, da brzinski zauzmu nuklearku. Sa druge strane reke delovala je artiljerija kako bi osigurala bezbedan desant i prilaz nuklearki. Artiljerija je gađala kako obalu, tako i samu nuklearku“, rekao je „Skif“.
On je takođe rekao i da je ukrajinska grupa diverzanata bila otkrivena obaveštajcima i da je ubrzo zatim njihova pozicija bila preneta komandi, koja je izdala naređenje da se podigne avijacija kako bi se likvidirao prvi red protivnika.

Precizirao je da su iz vazduha po ukrajinskim jedinicama delovali lovci Su-30 i jurišni helikopteri Кa-52.

„Razdaljina nije omogućavala da se koristi malokalibarsko naoružanje, upravo zato je i bila doneta odluka da se podigne avijacija“, dodao je on.

„Skif“ je takođe kazao i da je ukrajinska vojska veoma pažljivo pripremala ovaj napad kako bi zauzela nuklearku Zaporožje, ali se pokazalo da su ruske snage spremne na sve i da je elektrana bezbedna.

Podsetimo, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage Кijeva i 2. septembra pokušale da zauzmu Zaporošku nuklearku, bez obzira na prisustvo misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

POTPUNA PROPAST UKRAJINSKE OFANZIVE NA JUGU? Čak ni Zapad više ne veruje u uspeh, izveštaji otkrili istinu

Tada je saopšteno da je njihov pokušaj bio osujećen, a tom prilikom je ubijeno 47 pripadnika ukrajinskih snaga, među njima i 10 stranih plaćenika, dok je 23 diverzanata ranjeno.

BONUS VIDEO

.

Komentari (0)

Loading