POTPUNA PROPAST UKRAJINSKE OFANZIVE NA JUGU? Čak ni Zapad više ne veruje u uspeh, izveštaji otkrili istinu
Alo! Ilustracija /J.V.

Od toga su odustali i proukrajinski blogeri i jutjuberi. Tako obaveštajna služba britanskog Ministarstva odbrane, koja se poslednjih meseci transformisala u agenciju za izveštavanje (barem što se Ukrajine tiče), kaže:

- Operacija ima ograničene neposredne ciljeve, ali su ukrajinske snage verovatno postigle stepen taktičkog iznenađenja; iskorišćavanje loše logistike, administracije i rukovodstva u ruskim oružanim snagama.

Čak ni britanski vojni obaveštajni analitičari nisu uspeli da istisnu nešto optimističnije. A ono što jesu je "verovatno".

POTPUNA PROPAST UKRAJINSKE OFANZIVE NA JUGU? Čak ni Zapad više ne veruje u uspeh, izveštaji otkrili istinu

Printscreen

 

 

Ako bi se ukrajinski napadi nastavili istim intenzitetom, pa čak i ako bi se pojačali, ovom brzinom napredovanja, ukrajinske trupe bi na proleće stigle do Hersona. Izveštaji da su ukrajinske snage probile ruske odbrambene pozicije u prvim satima ofanzive nisu bile sasvim tačne.

Naime, ukrajinske snage su uspele da pomere rusku odbrambenu liniju na svega nekoliko mesta, a u isto vreme oslobodile neke zaseoke i sela.

Do proboja ruskih odbrambenih linija došlo bi da su ukrajinske oklopne snage uspele da prodru na desetine kilometara duboko u mnogim pravcima i da se uglave između ruskih snaga. To bi za posledicu imalo masovno rusko napuštanje unapred utvrđenih pozicija i potpunu disperziju i što bi na kraju dovelo do brzog prodora u Herson. Međutim, od toga nema ništa.

Tačnije, napredak Ukrajine se meri u nekoliko kilometara. Sasvim očekivano. Posle bitke za Kijev, gde su ukrajinski branioci odlučnom odbranom razbili rusku ofanzivu, i odlučne odbrane Harkova, ukrajinska vojska nije dobila ni jednu veću bitku. Pogotovo ne uverljivo. Nije bilo za očekivati da će iznenada uspeti u velikoj ofanzivi na jugu. Tim pre što ni Rusi nisu spavali. Stalna ukrajinska ofanzivna saopštenja na kraju su rezultirala time da je ruska vojska privukla (prema ukrajinskim procenama) između 20 i 25 hiljada vojnika na desnu obalu Dnjepra. 

Rusi su kopali rovove duboke stotinama kilometara i dodatno ih ojačali utvrđenim položajima. Ako se tome doda ruska superiornost u artiljerijskoj moći, ukrajinski generali su znali da su im izgledi veoma mali. Stoga ne iznenađuje nizak intenzitet ukrajinskih napada.

Značajno je i ćutanje ukrajinskog Ministarstva odbrane. Ni za 1. ni za 2. septembar nisu dali dnevni izveštaj, samo procenu ruskih gubitaka od 24. februara do juče i prekjuče. Ofanziva se ni ne pominje u izveštajima za 29, 30. i 31. avgust. Da su imali čime da se pohvale, sigurno bi to već uradili.

U vreme kada stotine satelita kruže oko Zemlje i bukvalno beleže svaki njen deo, izjave tipa "tek nakon potpunog oslobođenja naseljenih mesta, potpunog čišćenja od okupatora i nakon što naše trupe dovoljno napreduju da garantuju bezbednost civila, otkrićemo imena oslobođenih oblasti", verovatno dobro zvuče u ukrajinskom Ministarstvu odbrane, ali su zapravo gluposti.

Jedini od kojih ukrajinska vojna i politička elita pokušava da sakrije istinu su Ukrajinci. Ako se, uz neuspeh ofanzive, potvrde tvrdnje Rusa da su ukrajinskim snagama nanele ogromne gubitke, ukrajinski vojni i politički vrh će se naći u veoma osetljivoj situaciji. Predsednik Zelenski voli kamere, što i ne čudi jer je pre nego što je ušao u politiku živeo glumeći predsednika u televizijskoj seriji. A takođe, u kasnim izlascima često preteruje.

Posle početka, nazovimo to Hersonska ofanziva (jer je to njen glavni cilj), poručio je ruskim vojnicima da beže i sačuvaju život jer je tek počela odlučna kontraofanziva.

Mesecima ranije on je lično najavio odlučnu kontraofanzivu koja se neće zaustaviti samo na oslobađanju Hersona, već će ići i do Krima. Biće zanimljivo videti kako će Ukrajincima objasniti zašto je propala odlučujuća kontraofanziva. Čak i ako su ukrajinski gubici zaista veliki...

Načelnik ukrajinskog generalštaba general Valerij Zalužnji priznao je 22. avgusta da je u ratu poginulo skoro 9.000 ukrajinskih vojnika. General Zalužnji nije pomenuo koliko je mladih ukrajinskih vojnika stradalo stotinama kilometara od ratišta, u udarima ruskih krstarećih i balističkih raketa. Pa, ako su gubici na jugu zaista više od hiljadu, ukrajinski gubici su premašili 10 hiljada.

Malo je verovatno da će predsednik Zelenski izaći pred javnost i reći: „Sugrađani, odlučujuća kontraofanziva za oslobođenje Hersona i Krima ovog puta je propala. Valjda ćemo na proleće imati više sreće u udarima ruskih krstarećih i balističkih projektila". 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jan

04.09.2022 08:31

Aaa, to je bila ofanziva? Malo sam se nadao da ce Rusi da ih puste malo dublje na oslobodjenu teritoriju pa onda malo okruze, pa onda malo zarobe. Ocito je da im nisu potrebni zarobljenici, moras da ih pazis, hranis, lecis...