UZNEMIRUJUĆE SCENE U MELITOPOLJU Embargo na rusku naftu "dimna zavesa" (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/EPA/EPA/MANDATORY CREDIT

Rano ujutru 24. februara, predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji saopštio da Rusija ne može da se "oseća bezbedno, razvija i postoji" zbog stalne pretnje koja stiže iz današnje Ukrajine.

Kako je Putin naveo cilj vojne operacije je demilitarizacija Ukrajine, "denacifikacija" i zaštita ruskog stanovništva koje naseljava delove istočne Ukrajine, a koje je, kako navodi ruski predsednik, izloženo genocidu od strane zvaničnog Kijeva.

Aleksej Arestovič, savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog, smatra da je do sada poginulo do 10.000 ukrajinskih vojnika.

U Severodonjecku još traju borbe. Moskva tvrdi da su ruske snage potpuno opkolile ukrajinske vojnike u industrijskom postrojenju "Azot". Guverner Luganske oblasti to demantuje i tvrdi da ukrajinska vojska i dalje drži pod kontrolom industrijsku zonu u Severodonjecku. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odobrio slanje teritorijalaca na front. Moskva najavljuje "proporcionalan" odgovor na gomilanje NATO trupa u Poljskoj.

Blog uživo 109. dana sukoba u Ukrajini je završen. 

Jedan poginuo u granatiranju, ima povređenih

23:56 - Dopisnik "Sputnjika" snimio je posledice ukrajinskog granatiranja Kirovskog okruga Donjecka.

Prema poslednjim podacima, jedna osoba je preminula, ima povređenih.

 

 

Snage LNR zauzele još dva naselja

23:45 - Snage Luganske Narodne Republike su, razvijajući ofanzivu prema gradu Bahmutu, preuzele kontrolu nad dva naselja: Vidroženja i Medna gora.
Trenutno su u toku borbe u selu Roti.

 

 

Borci LNR istovremeno napreduju iz dva pravca – sa strane Svetlodarska (DNR) i Popasne (LNR). Podržava ih ruska artiljerija koja preciznim napadim pogađa položaje neonacista.
 

Ukrajinci izveli teroristički napad

23:32 - Ukrajinske snage izvršile su teroristički napad u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Melitopolju, dve osobe su povređene, saopštio je zamenik načelnika Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova grada Aleksej Selivanov.

 

 

Selivanov je na svom Telegramu napisao da je došlo do „terorističkog napada u Melitopolju na Dan Rusije“.

Obnovljena veza između nuklearke u Zaporožju i Međunarodne agencije za atomsku energiju

23:12 - Veza ukrajinske nuklearne elektrane u Zaporožju na jugu Ukrajine, pod ruskom kontrolom od početka marta, i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ponovo je uspostavljena, saopštile su ukrajinske vlasti i agencija UN.

Veza je bila prekinuta 30. maja jer su tada Rusi blokirali ukrajinskog operatera mobilne telefonije Vodafon u Energodaru, lokaciji elektrane sa kojom IAEA ima ugovor o prenosu podataka, saopštio je ukrajinski operater Energoatom.

"Zahvaljujući zajedničkim naporima Energoatoma i Vodafona u petak je uspostavljena veza servera za nadzor nuklearne lokacije i IAEA", dodaje se u saopštenju.

"Ne napadamo, ali oni koji ostanu, moraće da se predaju"

22:49 - Ruske snage i njihovi saveznici u Lugansku ne planiraju da napadnu veliku hemijsku fabriku Azot u Severodonjecku, gde se nalaze ukrajinske snage.

Ovo je saopštio danas neimenovani zvaničnik LNR, navodeći da će, međutim, ukrajinske trupe koje ostanu u tom postrojenju "biti primorane da se predaju".

Uzbuna za vazdušnu opasnost

22:31 - U većem delu Ukrajine na snazi je vazdušna opasnost.

 

 

Britanac poginuo u Severodonjecku

22:19 - Bivši britanski vojnik Džordan Getli poginuo je u borbama u Ukrajini, saopštila je danas njegova porodica.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, Džordan Getli, koji je napustio britansku vojsku u martu ove godine, poginuo je u bici za istočni grad Severodonjeck, poprište intenzivnih borbi poslednjih dana.

 

 

(UZNEMIRUJUĆI FOTO) Eksplozija u Melitopolju odnela četiri žrtve

21:55 - Broj žrtava eksplozije koja je danas odjeknula u Melitopolju porastao je na četiri, saopštio je zvanični izvor u lokalnoj vojno-civilnoj administraciji.

 

 

U izveštaju TASS se navodi da se eksplozija dogodila u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Melitopolju.

Zelenski: Rusija može da pređe granicu od 40.000 izgubljenih vojnika

21:40 - Volodimir Zelenski obratio se večeras putem video linka i rekao da se taktički cilj okupatora se nije promenio - pritiskaju u Severodonjecku, gde se vode veoma žestoke borbe bukvalno na svaki metar, kao i pritiskanje u pravcu Lisičanska, Bahmuta, Slavjanska.

Embargo na rusku naftu je "dimna zavesa"

21.22 - Vašington i Brisel zvanično odustaju od uvoza ruske nafte, ali nezvanično nastavljaju da je kupuju. To rade koristeći "rupu" u sankcijama koju su sami napravili.

PUTINU PRETI PUČ? Isplivale tvrdnje da bi mogao da ga smeni ovaj čovek

20.49 - Iznenađujući izveštaji sugerišu da postoje tenzije u Rusiji i koje bi mogle da proključaju i da bi se mogao desiti državni udar protiv Putina. Neki analitičari spekulišu da bi mogao da ga zameni ovaj čovek.

Na front maršira 130.000 dobrovoljaca iz Kijeva

20.24 - Od početka rata se 130.000 Ukrajinaca prijavilo u dobrovoljačke odrede. Sada prolaze ubrzane obuke. Reporteri nemačkoj javnog servisa ARD bili su u jednom kampu u Kijevu.

Ovako će Rusija reagovati ako Ukrajina američkim oružjem bude gađala njenu teritoriju

19.51 - Vojni ekspert, glavni urednik časopisa Nacionalna odbrana Igor Korotčenko objasnio je zašto bi Oružane snage RF trebalo da se pripreme za najgori scenario zbog snabdevanja Ukrajine američkim HIMARS MLRS.

Bivši britanski vojnik poginuo u bici za Severodonjeck

19.23 - Bivši britanski vojnik Džordan Getli poginuo je u borbama u Ukrajini, saopštila je danas njegova porodica. Getli, koji je napustio britansku vojsku u martu ove godine, poginuo je u bici za istočni grad Severodonjeck, poprište intenzivnih borbi poslednjih dana. U objavi na Fejsbuku, njegov otac Din je rekao da je Džordan otišao da se pridruži, kako je rekao, otporu ruskoj invaziji na Ukrajinu i da pomogne u obuci lokalnih snaga.

 

 

LNR: Granatiran Stahanov, oštećeno 11 zgrada i vrtić

18.52 - Tokom noći je u granatiranju grada Stahanova oštećeno je 11 stambenih zgrada i vrtić, saopštila je danas kancelarija samoproglašene Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

- Usled granatiranja naseljenog centra Stahanova oštećeno je 11 stambenih zgrada, sedam porodičnih kuća i vrtić Svetljačok", navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi agencija TAS S.

Prethodno je saopšteno da su ukrajinske snage ispalile sedam granata iz višecevnog raketnog sistema ''''Uragan'''' prema Stahanovu.

Ukrajinske snage su proteklih dana više puta granatirale Stahanov, navodi ruska agencija.

"Teroristički napad u Melitopolju na Dan Rusije"

18.24 - Dve osobe su povređene od posledica eksplozije koja se dogodila u blizini zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Melitopolju, izjavio je predstavnik tog ministarstva Aleksej Selivanov.

"Teroristički napad u Melitopolju na Dan Rusije. Eksplozivna naprava postavljena je u kantu za smeće u blizini zgrade MUP-a", rekao je Selivanov, prenosi TASS. Kako je rekao, svi zaposleni i vojnici su živi, a dva civila, muškarac i žena su zadobili povrede.

"Žena je hitno prevezena u bolnicu, a muškarac je zadobio rane u ledjima", poručio je Selivanov i dodao da je uviđaj u toku.

Javio se Putin

17.55 -Briga za ljude, povezanost različitih konfesija i sfera života čini ruski narod ujedinjenim, moćnim i nepobedivim- izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na ceremoniji dodele odlikovanja Herojima rada i laureatima državnih nagrada povodom Dana Rusije.

Britanac pognuo kod Severodonjecka

17.16 -  Bivši britanski vojnik Džordan Getli poginuo je u borbama u Ukrajini, saopštila je danas njegova porodica.

ZELENSKI PORUČIO Rat će dugo trajati, mi se držimo

16.46 - "Sećate se kako su se u Rusiji početkom maja nadali da će zauzeti ceo Donbas? Već je 108. dan rata, već je jun. Donbas se drži", poručio je ukrajinski lider.

AMERIČKE POŠILJKE SRAVNJENE SA ZEMLJOM Ruska vojska uništila skladišta oružja vrednog stotine miliona

16.21 - Ratna mornarica Rusije uništila je raketama „kalibar“ u Ternopoljskoj oblasti veliko skladište naoružanja koje je Zapad isporučio Kijevu. Ruska vojska objavila je snimke delovanja raketa "Kalibr".

Pušilin: Završeno deminiranje Marijupolja

15.49 - Vojni stručnjaci završili su deminiranje luke Marijupolj, saopštio je danas predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin.

"Luka je potpuno očišćena od mina. To se odnosi i na teritoriju i na akvatorij", rekao je Pušilin novinarima.

"Dajte Ukrajini nuklearno oružje!"

15.19 - Zapadne zemlje bi trebalo da isporuče Kijevu nuklearno oružje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti zemlje, izjavio je poslanik Evropskog parlamenta, bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski za televiziju „Espreso TV“.

Dejstvo ruske artiljerije na ukrajinskim vojnicima

14.45

 

 

Ruski gubici, prema ukrajinskim izvorima

14.15

 

 

Ruski „aligatori“ Ka-52 žure da militantima Oružanih snaga Ukrajine čestitaju Dan Rusije

13.45

 

 

Eksplozije u Berdjansku

13.29 - U Berdjansku su odjeknule eksplozije, izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

UZNEMIRUJUĆE SCENE U MELITOPOLJU Embargo na rusku naftu

Foto: Printscreen/Youtube

 

 

Postavio je nekoliko video snimaka na svom Telegram kanalu.

- Video sa mesta eksplozija u Berdjansku - napisao je Rogov.

Pušilin ne vidi osnov za pomilovanje stranih plaćenika

13.13 - Šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da ne vidi osnov za pomilovanje stranih plaćenika koji su osuđeni na smrtnu kaznu.

- Pre svega vodim se sudskom odlukom. Međutim, zbog zločina koji su napravili, ne vidim osnov za pomilovanje - rekao je Pušilin.

Uništen vojni objekat

12.45

 

 

U ruskom napadu na Čortkiv ranjene 22 osobe

12.27 - U ruskom udaru na grad Čortkiv na zapadu Ukrajine, do sada uglavnom pošteđenom u sukobima, ranjeno je najmanje 22 ljudi, među kojima su i civili, a razoren je deo jednog vojnog objekta, izjavio je regionalni guverner.

U Severnom Donjecku se nastavljaju žestoke ulične borbe

12.10- Američki zvaničnik otkrio da će Lugansk pasti

Konašenkov: Ruska vojska „kalibrima“ uništila skladište naoružanja

11.50 - Ratna mornarica Rusije uništila je raketama „kalibar“ u Ternopoljskoj oblasti veliko skladište naoružanja koje je Zapad isporučio Kijevu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

Oslobođeno 237 naselja u DNR

11.36 - Jedinice Donjecke i Luganske Narodne Republike, uz vatrenu podršku ruske vojske, uspostavile su punu kontrolu nad 237 naselja u DNR, navodi Telegram kanal štaba teritorijalne odbrane republike.

Abazović putuje u Kijev

11.20 - Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović prihvatio je poziv ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da poseti glavni grad Ukrajine, saopšteno je danas iz Kabineta Abazovića, nakon što ga je tokom telefonskog razgovora predsednik Ukrajine pozvao da poseti Kijev.

Na hiljade ubijenih Rusa

11.05 - Vojska Ukrajine je od 24. februara, odnosno od napada Rusije na Ukrajinu, eliminisala 32.150 ruskih vojnika, što je za 100 ljudi više nego prethodnog dana, objavio je danas ukrajinski Generalštab, a prenela agencija Ukrinform.

Austrija protiv članstva Ukrajine u EU

10.44 - Austrija nikada neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka u subotu.

UZNEMIRUJUĆE SCENE U MELITOPOLJU Embargo na rusku naftu

Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Granatiran Goljmovski

10.26 - Ukrajinske trupe granatirale su selo Goljmovski u DNR, ispalivši pet granata, prenosi na Telegram kanalu republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Borbeni rad ruskih jurišnih helikoptera Ka-52 na uporišta Oružanih snaga Ukrajine

10.10

 

 

Tri eksplozije i požar. Trećina grada bez svetla

09.53

 

 

DNR: Državljaninu Južne Koreje sudiće se u domovini

09.36 - Ministarka spoljnih poslova Donjecke Narodne Republike (DNR) Natalija Nikonorova rekla je da će južnokorejskom državljaninu, koji se, kako tvrdi, borio kao "plaćenik" na strani oružanih snaga Ukrajine, suditi u Južnoj Koreji, a ne u Donjecku, kako je ranije saopšteno.

Granatiran grad Strahanov

09.20 - U 3.35 ukrajinske trupe granatirale su grad Stahanov u LNR, ispalivši sedam granata iz MLRS-a Uragan, saopštava republičko predstavništvo u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Odjekuju eksplozije

09.06 - Snažna eksplozija dogodila se u oblasti grada Avdijevka Donjeckoj oblasti, u kojem se nalazi hemijska fabrika Koksohim, a pečurka od eksplozije vidljiva je iz Donjecka, javila je sinoć RIA Novosti.

Rusi koriste zastarelo oružje?

08.42 - Britanski zvaničnici tvrde da ruske snage upotrebljavaju zastarelo oružje koje može da izazove masovne žrtve dok pokušavaju da zauzmu istočnu Ukrajinu, jer žestoke, duge borbe iscrpljuju resurse na obe strane.

Podoljak: Ukrajini potrebno 300 a ne 3-4 raketna sistema

08.18 - Ukrajinskim vlastima bi bilo potrebno oko 300 sistema višecevnih raketnih bacača od zapadnih zemalja, a ne 3-4, rekao je savetnik u kabinetu ukrajinskog predsednika Zelenskog, Mihail Podoljak.

Španija šalje tenkove u Ukrajinu

08.02 - Španija planira da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu navodno pod pritiskom Nemačke, saopštio je Sputnjik na svom Telegram kanalu.

Uhvaćen ruski BMD-2 u ukrajinskom pikselu u službi Oružanih snaga Ukrajine

07.38

Evropski lideri idu u Kijev

07.22Nemački kancelar Olaf Šolc, predsednik Francuske Emanuel Makron i italijanski premijer Mario Dragi tokom juna će posetiti Kijev, objavio je Bild am Zontag.

Bajden: Zelenski se oglušio na upozorenja

07.03 - Američki predsednik Džo Bajden rekao je da Vladimir Zelenski "nije želeo da čuje" upozorenja o ruskoj invaziji. Bajden je rekao da "nema sumnje" da je Vladimir Putin planirao da uđe u Ukrajinu.

UZNEMIRUJUĆE SCENE U MELITOPOLJU Embargo na rusku naftu

EPA Yuichi Yamazaki / POOL

 

Komisija UN za ratne zločine stigla u Ukrajinu

07.00 - Komisija Ujedinjenih nacija stigla je u subotu u Ukrajinu da istraži da li je bilo ratnih zločina.

London: Ruska vojska koristi zastarele rakete u Ukrajini

06.55 - Britanski zvaničnici tvrde da ruske snage upotrebljavaju zastarelo oružje koje može da izazove masovne žrtve dok pokušavaju da zauzmu istočnu Ukrajinu, jer žestoke, duge borbe iscrpljuju resurse na obe strane.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
PM

12.06.2022 07:51

Kada "završe posao", mogli bi - morali da nastave: Irak, Sirija, Libija, Srbija a i da se "raspitaju malo o Vijetnamu"..

Mesala

12.06.2022 09:56

Još malo pa nato mora i Rusiji da isporučuje naoružanje 😂😂😂