ŠAMAR ZELENSKOM Ova članica EU neće nikada pristati na članstvo Ukrajine, odmah pomenula Zapadni Balkan
Foto: Shutterstock

- Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana - rekao je Sobotka u intervjuu za Austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijski kancelar Karl Nehammer "nedvosmisleno" je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Evropskoj uniji, rekao je Sobotka.

Predsednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana EU.

- Za nas je presudno ne samo da zemljama zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU nego i da im pokažemo put kako da dođu do Evropske unije - rekao je političar vladajuće narodnjačke stranke.

Sobotka je branio i austrijski tzv. "non paper" po kojem bi zemljama zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Evropskoj uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

- Mislim da bi za zemlje zapadnog Balkana to bilo dobro rješenje. Punopravno članstvo time nije isključeno - rekao je Sobotka o tom neslužbenom dokumentu koji su sastavili austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg i ministarka Karolina Edštadler.

Najnovije vesti o ukrajinskom sukobu pratite na našem blogu UŽIVO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading