LUGANSK ĆE PASTI, EVO I KADA Američki zvaničnik: Ukrajinci imaju dobru taktiku, ali...
Printscreen

Vrlo je verovatno da će Rusija preuzeti kontrolu nad celim regionom Luganska u istočnoj Ukrajini u roku od nekoliko nedelja, rekao je visoki zvaničnik američke odbrane, navodeći velike gubitke Ukrajine i sve manje zalihe oružja.

Time Rusija ne bi ostvarila svoj ratni cilj da zauzme čitav Lugansk i Donjeck, koji zajedno čine Donbas region u istočnoj Ukrajini, ali bi to ipak bila pobeda ruskih snaga i stvaranje nove de fakto linije fronta za koju bi moglo da potraje neko vreme.

Zelenski odobrio: Pala je kardinalna odluka? - Alo.rs

Pritisak ruskih snaga na ukrajinske gradoveSeverodonjeck i Lisičansk raste. Oni bi mogli da padnu u ruke ruskih snaga u roku od nedelju dana, rekao je isti zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, prenosi Vašington post.

Žestoke ulične borbe nastavljene su u subotu u Severnom Donjecku. Ukrajinske snage kontrolišu trećinu grada, rekao je gradonačelnik Oleksandr Striuk ukrajinskoj službi Bi-Bi-Sija.

Ruske trupe nisu napredovale u gradu od petka, prema najnovijim obaveštajnim podacima britanskog Ministarstva odbrane, objavljenim u subotu. Uz pomoć artiljerijskih granata i vazdušnih udara, oni pokušavaju da razbiju odbranu Ukrajine, koja je pozvala Zapad na brzu isporuku oružja jer tvrde da im ponestaje zaliha.

Rusi tuku po Ukrajini raketama iz prošlog veka! - Alo.rs

Zvaničnik američke odbrane rekao je da je Rusija, generalno gledano, napredovala, ali je primetio da je skupo platila teške ljudske gubitke. Ukrajinske snage imaju veoma efikasnu taktiku, u kojoj Rusija vrši pritisak napadajući dok se ukrajinske snage povlače, a zatim Ukrajinci odbijaju napad i ponovo zauzimaju teritoriju.

"Ukrajinci rade zaista dobar posao", rekao je on.

Ukrajinske snage nastavile su u subotu kontraofanzivu u oblasti Herson, povrativši punu kontrolu nad gradom Tavriske, saopštilo je gradsko veće Herona u objavi na Fejsbuku. Tvrdnja nije mogla biti nezavisno potvrđena.

Sve o ratu u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading