PUTINU PRETI PUČ? Isplivale tvrdnje da bi mogao da ga smeni ovaj čovek
foto: pinterest.com

Međutim, nakon invazije na Ukrajinu u februaru, ruski predsednik je pretrpeo velike neuspehe u sukobu jer su usred njegovog posrnulog plana narasli znaci disharmonije u Kremlju.Navodi se da je izbila gorka igra okrivljavanja oko rata između ruskog lidera i Federalne službe bezbednosti (FSB),  naslednika KGB-a.

Iznenađujući izveštaji sugerišu da bi tenzije mogle da proključa i da bi se mogao pokrenuti državni udar protiv Putina, a na njegovo mesto bi bio postavljen šef FSB Aleksandar Bortnikov, tvrde britanski mediji.

Sa ukrajinskim Ministarstvom odbrane i nizom analitičara koji raspravljaju o takvoj mogućnosti, Bortnikova prošlost je sve više dolazila u centar pažnje.

Jedan od najiznenađujućih trenutaka u karijeri šefa špijuna desio se kada je sreo svoje kolege iz američke obaveštajne službe u Vašingtonu 2018.

Takav sastanak bi bio nezamisliv u trenutnoj klimi, sa američko-ruskim odnosima na istorijskom minimumu, a Moskvom odsečenom od globalne trgovine međunarodnim sankcijama koje predvodi Vašington.

Bortnikov je otputovao u SAD da se sastane sa tadašnjim direktorom CIA Majkom Pompeom, navodi Vašington post, a bio je u pratnji Sergeja Nariškina, šefa ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR).

Visoki američki obaveštajni zvaničnik sa sedištem u Moskvi takođe je pozvan nazad u Vašington na sastanak, što američka vlada prvobitno nije obelodanila. Rečeno je da su delegacije SAD i Rusije razgovarale o zajedničkim interesima u sprečavanju terorističkih napada.

Sastanci između američkih i ruskih zvaničnika su se dešavali i ranije, uključujući i prethodnu godinu, ali je ovaj bio retkost, po mišljenju analitičara, zbog tako velikog broja Rusa koji se sastaju sa visokim američkim zvaničnikom.

Taj događaj su takođe smatrali značajnim američki obaveštajci koji su ukazivali da se Putin mešao u američke izbore 2016. na kojima je Donald Tramp izabran za predsednika.

Reagujući na vesti o sastanku, demokrate su bile ljute zbog očiglednog pristupa Bortnikova i drugih ruskih zvaničnika Vašingtonu. Senator Čarls Šumer rekao je novinarima: „Trampova administracija mora odmah da bude čista i odgovori na pitanja."

Portparol CIA je rekao: „Iako ne razgovaramo o rasporedu vođa američkih obaveštajnih službi, budite sigurni da bi svaka interakcija sa stranim obaveštajnim agencijama bila sprovedena u skladu sa američkim zakonom i u konsultaciji sa odgovarajućim odeljenjima i agencijama."

Iako tačni detalji Bortnikovovog sastanka možda nikada neće biti poznati, njegovo učešće pokazuje da je on bio jedan od Putinovih ključnih pomoćnika i pouzdanika od najvećeg poverenja.

Bivši oficir KGB — koji je 14 godina vodio FSB — dobio je titulu Heroja Ruske Federacije 2019.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading