GLOGOV KOLAC U SRCE DOLARA Rusija, Kina i zemlje EAEU dogovorile nešto do sada neviđeno
Foto: Shutterstock

O tome su se dogovorili učesnici ekonomskog dijaloga „Nova etapa valutno-finansijske i ekonomske saradnje Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine. Globalne transformacije: izazovi i rešenja“, koja je održana 11. marta u formi video konferencije.

Predviđa se da će sistem biti zasnovan na novoj međunarodnoj valuti koja će se oslanjati na indeks nacionalnih valuta država-članica i cena roba na berzama.

Prvi projekat će biti razmatran do kraja marta.

Kako je podvukao ministar za integracije i makroekonomiju Evroazijske ekonomske komisije Sergej Glazjev, Kina je prva na svetu prešla na etapu oporavka nacionalne ekonomije.

-U skladu sa opštim izazovima i rizicima, koji su povezani sa usporavanjem svetske ekonomije i ograničenim merama u odnosu na države Evroazijskog ekonomskog saveza i Kine, naše zemlje moraju da aktiviraju praktičnu saradnju, kako na nivou redovnih ekspertskih dijaloga tako i na polju zajedničkih mera i projekata, izjavio je ministar.

Učesnici dijaloga su razmatrali i saradnju u sferi energetike i informacione tehnologije, robne trgovine, kao i mere za adaptaciju država na spoljni ekonomski pritisak.

Evroazijski ekonomski savez je međunarodno ekonomsko udruženje za integracije, koje je formirano 1. januara 2015. godine na bazi Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora. Članice ovog saveza su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgizija.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Pametan

15.03.2022 11:31

Samo napred napravite svoju monetu i sistem i uništite dolar i evro da vide da nisu nedodirljivi

Joj

15.03.2022 14:49

Koji dolar pa dolar stancaju a pokrivca nemaju jos od kraja proslig veka pa zato i razbijaju sve zemlje ispred sebe i ratuju sa svima