PANIKA U BRITANIJI Ubeđeni  da je rat sa Rusijom neizbežan
Foto: Shutterstock

Eksperti sada veruju da je to bio navodno pokušaj Vladimira Putina da "destabilizuje bivšu sovjetsku državu pre fizičke invazije".

- Bojim se da je invazija ruskih snaga neizbežna i dozvolili smo da se to dogodi - rekao je Elvud za Dejli mejl.

SITUACIJA JE IZUZETNO OPASNA Putin traži od Amerike dokaze i direktan odgovor, inače... (VIDEO)

- Imali smo priliku da postavimo dovoljno vojne opreme i osoblja u Ukrajinu da nateramo predsednika Putina dvaput da razmisli o invaziji, ali u tome nismo uspeli. Samo predsednik Putin zna šta će da uradi sledeće, ali sledeća nedelja bi se činila ključnom. Saterao je sebe u ćošak nakon što je NATO odbio da se povinuje njegovim pretnjama, izgleda da ostaje samo jedna opcija - rekao je britanski poslanik.

U sledećem tvitu, predsednik Komiteta za odbranu je napisao: "Rusija je na ivici invazije. I još jednom će pokušati da ponovo iscrta kartu istočne Evrope. Istorija će pitati – zašto nismo učili iz istorije?"

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus osudila je nagomilavanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom i pozvala Moskvu da "zaustavi svoju agresiju".

SPREMNI DA ZADAJU OŠTAR UDARAC RUSIJI Amerika uputila otvorene pretnje

- Rusija vodi kampanju dezinformacija sa ciljem da destabilizuje i opravda invaziju na njenog suverenog suseda Ukrajinu. Rusija mora zaustaviti agresiju, deeskalirati i uključiti se u smislene razgovore.

Ministar odbrane Ben Volas je takođe rekao da bi "ruska invazija" narušila "najosnovnije slobode i suverenitet". Izdavajući upozorenje Moskvi, Volas je rekao da će biti "posledica" svake agresije na Ukrajinu. Tenzije na ukrajinskoj granici su i dalje velike, a SAD sugerišu da se priprema "operacija pod lažnom zastavom".

Volas se sastao sa svojim nordijskim kolegama prošle nedelje kako bi razgovarali o "kontinuiranoj agresiji Rusije" i vojnom nagomilavanju 100.000 vojnika na granici Ukrajine.

- Velika Britanija i naši nordijski partneri su ujedinjeni u našem pristupu održavanju evropske bezbednosti. Moje diskusije ove nedelje bile su direktno o produbljivanju bilateralnih odnosa, zajedničkoj bezbednosti i posledicama ruske agresije na Ukrajinu. Naši razgovori su bili jasni da bi ruska invazija na Ukrajinu bila strateška greška, narušavajući najosnovnije slobode i suverenitet - rekao je Volas.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading