BRITANSKI KOMANDANT POSLAO JEZIVO UPOZORENJE: "Ukrajina će povećati broj dalekosežnih udara na Rusiju"
Foto: Printscreen

Radakin je ocenio da odbrana Ukrajine trenutno nije u najboljem stanju i da se vodi teška borba za odbijanje napada ruskih trupa. Međutim, prema njegovim rečima, tako sumorna "slika" rata ne uzima u obzir dugoročne trendove u korist Kijeva, koji, kako je naveo, uključuju nedavnu vojnu pomoć iz SAD i Evrope, ukrajinske sve efikasnije dalekometne napade i "potpuni neuspeh" Moskve da zaustavi glavni ukrajinski izvoz žitarica preko Crnog mora.

- Opasnost bilo kakve trenutne procene je da ona zanemari to gde smo sada i gde ćemo biti u narednih nekoliko godina. Prestanite da se dodvoravate Rusiji i da verujete u njene prednosti. Kako Ukrajina postane sposobnija za dugotrajno ratovanje, njena sposobnost da nastavi duboke operacije postaće obeležje rata - poručio je Radakin.

Independent podseća da je armijski taktički raketni sistem ATACMS, stigao u Ukrajinu prošle nedelje prema tajnom dogovoru iz marta, pre nego što je američki Kongres u sredu usvojio bezbednosni paket od 95 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Izraelu i drugim američkim saveznicima.

Američki zvaničnici su potvrdili da su rakete dugog dometa već korišćene za bombardovanje ruskog vojnog aerodroma na Krimu prošle nedelje i drugih okupiranih oblasti.

Zamenik portparola američkog Stejt departmenta Vedant Patel potvrdio je u sredu da je raketni sistem ATACMS isporučen Ukrajini, na osnovu tajnog naloga američkog predsednika Džozefa Bajdena.

- Isporuka je izvršena u okviru paketa pomoći koji su SAD objavile 12. marta, a ove rakete su stigle u Ukrajinu u aprilu. Nismo ovo ranije objavili zbog operativne bezbednosti Ukrajine na njen zahtev - rekao je predstavnik Stejt departmenta.

Briselski portal Politiko je ranije preneo da su SAD tajno poslale u Ukrajinu rakete dugog dometa ATACMS koje su prošle nedelje korišćene za napad na ruske trupe na privremeno okupiranom Krimu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading