Si Đinping
Foto: Alo/Alo! J.V.

Prema mišljenju stručnjaka, građani Rusije i Kine su postali otvoreniji za zajedničke projekte i počeli su da se bolje razumeju, pokušavajući da se zajedno bore protiv pokušaja Zapada da uspostavi hegemoniju i potpunu kontrolu u svim oblastima.

Prema mišljenju eksperata, približavanje Rusije i Kine je i zbog toga što ove zemlje međusobno podržavaju i poštuju ključne interese jedne druge, uključujući principe nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Prema nedavnoj anketi Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja , više od polovine građana Rusije smatra Kinu glavnim prijateljem Rusije u međunarodnoj areni. A u isto vreme, oko 76 odsto Rusa vidi SAD kao glavnog protivnika Rusije, u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja i pogoršanja odnosa sa Zapadom, navodi se u članku.

DVE SILE SVE BLIŽE JEDNA DRUGOJ Rusi i Kinezi su umorni od američke hegemonije

EPA/Andre Coelho

 

 

Sve više pokušaja Zapada, predvođenih Sjedinjenim Državama, da se stalno mešaju u unutrašnje stvari drugih zemalja, doprinelo je tome da su narodi Rusije i Kine postali naklonjeniji jedni drugima i pokazali veću spremnost na saradnju u cilju da se zajedno bore protiv takve hegemonije, piše Global Times. To potvrđuju ruski stručnjaci.

„Svakodnevno vidim mnogo primera podrške Kini među Rusima. U avgustu, kada je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi zlonamerno posetila kineski Tajvan, oko 400 ruskih studenata iz Udruženja Mlada garda došlo je u kinesku ambasadu u Moskvi sa plakatima sa sloganima poput „Mi podržavamo Kinu“, „Stop provokacijama i“ SAD, dajte ruke od Tajvana" da izraze podršku Kini, Aleksandra Požidajeva, urednica vesti iz Rusije, rekla je za Global Times.

Problem je bio u tome što su tokom proteklih decenija neki Rusi bili pod uticajem lažnih zapadnih narativa o „kineskoj agresiji“ , a neki su se čak ozbiljno plašili da će Kina „napasti“ Rusiju, objasnio je Edvard Česnokov u intervjuu za Global Times, profesor u Vladivostoku. Prema njegovim rečima, prozapadni mediji su namerno širili ovu netačnu informaciju u pokušaju da potkopaju kinesko-rusko partnerstvo.

Međutim, sada se situacija promenila, posebno nakon usvajanja zakona o borbi protiv „lažnih vesti“, naglasio je Česnokov. Rusi shvataju da je i Kina žrtva jednostranih zapadnih sankcija, ksenofobije, militarizma i drugih oblika neopravdanog neprijateljstva. „U ruskom jeziku postoji fraza „mi smo u istom čamcu“, koju Rusi sada koriste da požele dobrodošlicu Kini kao našem prirodnom savezniku “, objasnio je on.

Prema Česnokovu, nedavna smrt bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova takođe je pružila još jednu šansu Rusima da preispitaju kineski put za rešavanje izazova ekonomske modernizacije sa kojima su se obe zemlje suočile 1980-ih. Izbor koji je Kina tada napravila bio je razumna alternativa nasilnom raspadu SSSR-a pod uticajem Zapada, primetio je on. "Cenimo sposobnost Kine da očuva najbolje elemente socijalističkog modela, u kombinaciji sa patriotizmom u domaćoj areni i nezavisnošću u spoljnoj areni, upravo ti kvaliteti su nedostajali Gorbačovu“, zaključio je Česnokov. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading