RUSKE GRANATE POGODILE TENKOVE Ukrajinsko ministarstvo obećalo: 20.000 Rusa... (FOTO/VIDEO)
Twitter printscreen

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je generala armije Aleksandra Dvornikova – komandanta ruskog Južnog vojnog okruga – za komandanta ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zahvalio je u subotu premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu na vojnoj podršci Ukrajini.

Evropska unija je u subotu najavila da će nastaviti diplomatiju van glavnog grada Ukrajine. Italija je takođe najavila da će vratiti svoju ambasadu u Kijev iz Lavova, gde se preselila pošto je ruska agresija eskalirala u zemlji.

Slovenija je ponovo otvorila svoju ambasadu u Kijevu 28. marta, saopštilo je slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova.

Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk objavila je na Fejsbuku da su 4.532 osobe evakuisane humanitarnim koridorima u petak, uključujući više od 3.000 iz regiona Zaporožja.

U kratkim crtama:

  • U ukrajinskom gradu Barkinkove, zapadno od Kramatorska, gde je u petak raketa pogodila železničku stanicu prepunu evakuisanih
  • Dobrovoljci se naoružavaju kako bi se pridružili liniji fronta protiv ruskih trupa za koje se očekuje da će se pregrupisati u istočnoj Ukrajini 
  • Broj poginulih u bombaškom napadu na železničku stanicu u Kramatorsku porastao je na 52 
  • Rusija poriče odgovornost, navodeći da je projektile odgovorne za napad koristila samo ukrajinska vojska 
  • Jutjub je blokirao televiziju "Duma" koja emituje program iz Donjeg doma ruskog parlamenta

 

Ministarstvo odbrane obećava okruglu cifru: 20.000 ruskih okupatora će ležati na tlu Ukrajine

 

 

Zvanično zabranjen uvoz iz Rusije

Ukrajina je zabranila kompletan uvoz iz Rusije, koja je bila jedan od njenih ključnih trgovinskih partnera pre rata sa godišnjim uvozom vrednim oko šest milijardi dolara, i pozvala druge zemlje da isprate tu odluku i uvedu oštrije ekonomske sankcije Moskvi.

Visoko precizna ruska raketa Ks-29 pogodila je toalet u Zaporožju

Vest su preneli ukrajinski Telegram kanali

 

 

Puškin u bojama ukrajinske zastave

 

 

Ameri ukidaju sankcije?

Sjedinjene Države suspenduju sankcije Rusiji iz očaja, ovo mišljenje je izneo američki politikolog Konstantin Blohin.

RUSKE GRANATE POGODILE TENKOVE Ukrajinsko ministarstvo obećalo: 20.000 Rusa... (FOTO/VIDEO)

EPA/PETER KLAUNZER

 

Gorela azotna kiselina nakon što su granate pogodile tenkove

Video snimak objavili ukrajinski Telegram kanali

 

 

Ruska vojska pretvorila noć u dan

Za jedan od snimaka koji se pojavio na društvenim mrežama tvrdi se da je napravljen tokom prošle noći u blizini Harkova. 

Kadirov: Mariupolj uskoro potpuno slobodan

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je da će Marijupolj uskoro biti u potpunosti oslobođen – glavni zadaci su završeni, preostalo je samo da se završi sa „šačicom banderovaca“.

RUSKE GRANATE POGODILE TENKOVE Ukrajinsko ministarstvo obećalo: 20.000 Rusa... (FOTO/VIDEO)

Sajt predsednika Rusije

 

 

Scene rata i razaranja u Ukrajini

Italijanska "Tg3" snimila je prilog o otporu u Mariupolju, prikazujući kako ovih dana izgleda situacija u i oko grada.

 

 

Na snimku se vide ruske kolone duge kilometrima, razrušeni Mariupolj, tenkovi koji forsiraju reku, građani na ulicama nakon bombardovanja i obraćanje ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Aerodrom u Dnjepru "totalno uništen" posle novog bombardovanja

Turska rekla "ne"

Ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar rekao je da ta zemlja neće dozvoliti ulazak ratnih brodova u Crno more, u skladu sa Konvencijom iz Montrea.

"Turska će ostati privržena Konvenciji iz Montrea i neće dozvoliti ulazak ratnih brodova u Crno more", prenosi njegove reči TV Haber.

Velika bitka pa sastanak

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da će se predsednik Volodimir Zelenski verovatno sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek nakon, kako je rekao, očekivane velike bitke za istočni Donbas.

Krater nakon raketiranja

Ruski visokoprecizni raketni napad pogodio kod Hulijapolja. Fotografije prikazuju ostatke projektila i veliki krater koji je ostao.

Ukrajina stavila veto na ruski uvoz

Ukrajina je zabranila sav uvoz iz Rusije, jednog od njenih ključnih trgovinskih partnera - pre izbijanja rata - sa godišnjim uvozom vrednim oko 6 milijardi dolara. Celu vest pročitajte OVDE.

Ukrajinci raketirali Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 20 granata na naselje Donjeck u LNR koristeći sisteme "Grad", saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Uništeno rusko skladište sa municijom

Rusko skladište sa municijom uništeno je u selu Novomajorske u Donjeckoj oblasti, javljaju ukrajinski izvori.

Zelenski razgovarao Šolcom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naveo je na Tviteru da je razgovarao telefonom sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem o mogućnosti uvođenja novih sankcija Rusiji, kao i o novoj odbrambenoj i finansijskoj pomoći Ukrajini.

Papa: Polaganje oružja, mir i pregovori

Papa Franja pozvao je danas na uskršnje primirje u Ukrajini, koje bi dovelo do pregovora i konačnog mira.

- Položite oružje - rekao je papa na kraju propovedi koju je održao za desetine hiljada ljudi okupljanih na Trgu Svetog Petra, prenosi "Rojters".

- Neka započne uskršnje primirje. Ali ne da bi se ponovo naoružavalo i nastavile borbe, već da bi počelo primirje i postigao se mir na istinskim pregovorima - rekao je papa Franja.

"Rusija će istražiti zločine ukrajinskih neonacista"

Direktor Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je da se ispitaju činjenice o zlostavljanju civilnog stanovništva od strane ukrajinskih trupa, konkretno u Avdejevki, Harkovu i Kramatorsku, navodi se u saopštenju Komiteta na Telegramu.

U saopštenju se navodi da su ukrajinski vojnici više puta počinili zločine nad civilima.

U Donjecku gori električna trafostanica

Kako javljaju izvori sa lica mesta, nekoliko opština je bez struje.
 

Snimak uništenja ruskog tenka


Borci 53. odvojene mehanizovane brigade koja nosi ime kneza Vladimira Monomaha uništili su ruski tenk pogotkom iz drona.

Dvoje poginulih u granatiranju Derhačija

Dve osobe su danas poginule, a nekoliko je ranjeno u ukrajinskom gradu Derhači u regionu Harkova, na severoistoku Ukrajine, objavio je na Fejsbuku guverner ovog regiona Oleh Sinjehubov.

On je naveo da su ruske snage izvele 66 artiljerijskih napada na nekoliko regiona.

Britanci objavili novu mapu ratišta u Ukrajini

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je novu mapu zasnovanu na sopstvenim obaveštajnim podacima o situaciji na ratištima širom Ukrajine.

Lažni snimak "Kalibra" nastao 2021.

Snimak koji kruži društvenim mrežama, predstavljen kao neuspeli napad projektilima "Kalibar" sa fregate u Crnom moru, zapravo je nastao 2021. godine. 

Ispod njega nalazi se jučerašnje dejstvo mornarice RF, koja je ispalila salvu od 4 "Kalibra" na ukrajinske položaje.

Azovci objavili slike užasa

Medijski odsek bataljona "Azov" objavio je fotografije ruskih vojnika koje su eliminisali. Mesto i vreme nisu navedeni.

Referendum u Južnoj Osetiji

Aktuelni predsednik Južne Osetije, Anatolij Bibilov, najavio je održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji nakon izbora danas. Šta to znači i kakve posledice može da ima čitajte OVDE.

Snimak dejstva ruskog drona po ukrajinskoj tehnici

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak uništavanja oklopnih transportera Oružanih snaga Ukrajine preciznim raketnim napadom bespilotne letelice.

Britanska VOS: Ruska vojska regrutuje stare kadrove

Britanska vojna obaveštajna služba (VOS) danas je saopštila da ruske oružane snage nastoje da povećaju brojno stanje aktivnih trupa angažovanih u Ukrajini pozivanjem kadra koji je napuštao vojnu službu od 2012. godine, navodeći kao razlog sve veće gubitke na bojnom polju u Ukrajini.

Napori ruskih snaga da pojačaju brojno stanje svog ljudstva uključuju i pokušaje regrutacije vojnika u nepriznatom pridnjestrovskom regionu Moldavije, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane u redovnom biltenu objavljenom na Tviteru. Rojters nije mogao odmah da proveri navode iz izveštaja britanske VOS.

Nova razmena zarobljenika

Rusija i Ukrajina izvršile su još jednu razmenu zarobljenika, potvrdila je danas ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova. Kako je navela, Rusiji je predato četvoro zaposlenih u "Rosatomu" i vojnici.

- Sinoć je bila još jedna razmena ruskih i ukrajinskih zarobljenika. Među njima je bilo četvoro zaposlenih u Rosatomu i naši hrabri vojnici. Oni su danas rano ujutru sleteli na rusko tlo - saopštila je Moskalkova, prenosi "TASS".

Devet humanitarnih koridora otvoreno danas

Vicepremijerka Ukrajine Irine Vereščuk rekla je da je za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora, uključujući i evakuaciju privatnim vozilima iz Marijupolja.

Češka želi američke vojnike na svojoj teritoriji

Češka ministarka odbrane Jana Černohova izjavila je da će tokom posete Vašingtonu sredinom aprila pokrenuti pregovore da i u Češkoj budu razmešteni američki vojnici, možda po ugledu na Slovačku gde po bilateralnom ugovoru SAD koriste dve slovačke vojne baze.

Ruski helikopteri uništili UKR konvoj

Ministarstvo odbrane RF objavilo je snimak kako su dva ruska helikoptera "Ka-52" uništila konvoj opreme ukrajinskih trupa.

Čečeni i Rusi spasavaju civile

Snimak, koji je navodno nastao u Mariupolju, prikazuje čečenske i ruske vojnike koji izvlače ljude iz podruma u kom su bili zarobljeni nakon granatiranja.

Mariupolj je i dalje zvanično pod kontrolom Ukrajine, ali u gradu je i dalje osetno prisustvo snaga Rusije i njenih saveznika.

Posledice noćnog granatiranja Severodonjecka

Kijev i Odesa na meti Rusije

Ne možemo isključiti mogućnost da će Kijev biti sledeća etapa u napadu ruskih trupa, izjavio je danas savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Vadim Denisenko.

Evakuacija iz Marijupolja

U poslednja 24 časa iz Marijupolja je u grad Bezimeno u Novoazovskom okrugu evakuisano 529 osoba, od kojih 102 dece, saopštio je danas štab teritorijalne odbrane samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR).

U međuvremenu, ukrajinske snage granatirale su naselje Zoloto u Lugansku, na koje su ispalili 10 mina, saopštili su lokalni zvaničnici.

Kako je preneo Sputnjik, ukrajinske trupe jutros su granatirale i Jelenovku, na koju su ispalile šest granata kalibra 122 milimetara.

Satelit istočno od Harkova snimio veliki ruski vojni konvoj

Satelitski snimci koje je napravio i analizirao "Maksar Tehnologije" pokazuju deset kilometara dug ruski vojni konvoj istočno od Harkova.

Ruska Duma razmatra embargo prema Evropi

Zamenik poslanstva Državne dume iz regiona Krima Mihail Šeremet predložio je da se privremeno obustavi isporuka gasa u zemlje EU. Celu vest pročitajte OVDE.

Eksplozija u skladištu opasnih materija u LNR

Rezervoar za skladištenje opasnih materija uništen je u hemijskoj fabrici u gradu Rubežnoje u Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštili su u subotu lokalni zvaničnici i zvaničnici koje je postavio Kijev.

Zelenski: Cela Evropa je meta ruske agresije

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da ruska agresija nikad nije bila ograničena samo na Ukrajinu i da je cela Evropa meta, prenosi "BBC".

Zelenski je apelovao na zapad da nametne totalni embargo na ruske energetske proizvode i da snabde Ukrajinu dodatnim oružjem.

Tajna dokumenta Ukrajine u ruskim rukama

Bezbednosne agencije Rusije u Hersonu zaplenile su operativna dokumenta od bezbednosne službe Ukrajine pod naslovom „strogo poverljivo“.

Otkrivena nova masovna grobnica

Grobnica sa nekoliko desetina tela ukrajinskih civila pronađena je u Buzovi, oslobođenom selu u blizini glavnog grada Kijeva, koje je više nedelja bilo pod okupacijom ruskih snaga, izjavio je danas jedan lokalni zvaničnik.

NATO planira stalno vojno prisustvo na svojim istočnim granicama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za britanski "Telegraf" da NATO radi na planovima za stalno vojno prisustvo na svojim istočnim granicama, u kontekstu suočavanja sa mogućom ruskom agresijom.

RUSKE GRANATE POGODILE TENKOVE Ukrajinsko ministarstvo obećalo: 20.000 Rusa... (FOTO/VIDEO)

EPA

 

NATO je „usred fundamentalne transformacije“ koja će imati „dugoročne posledice“ po akcije ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je Stoltenberg.

Ukrajina granatirala Donbas

Ukrajinske trupe jutros su granatirale Jelenovku, na koju su ispalile šest granata kalibra 122 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Borbe kod Izjuma

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da ruske trupe pokušavaju da probiju odbranu ukrajinske vojske u blizini grada Izjuma i da uspostave kontrolu nad Marijupoljom.

Ruske snage pokušavaju da poboljšaju taktički položaj svojih jedinica i na Nikolajevskom pravcu, navodi Generalštab.

Saopštavaju i da ruska vojska nastavlja da delimično blokira Harkov, granatirajući grad iz raketnih i topovskih artiljerijskih sistema i minobacača.

CRVENA UZBUNA

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se oko 7:50 časova (po našem vremenu) u Kirovgradskoj, Čerkaskoj, Harkovskoj oblasti, kao i u Zaporožju, Dnjepru i Kuragovu

Finska se sprema za istorijsku odluku

Finska se priprema za potencijalno istorijsku odluku „pre sredine leta“ o tome da li da se prijavi za ulazak u NATO kao sredstvo odvraćanja od ruske agresije.

Nordijska nacija od 5,5 miliona je tradicionalno vojno nesvrstana, delom kako bi izbegla provociranje svog istočnog suseda, sa kojim deli granicu od 1.300 kilometara.

Međutim, ruska invazija na Ukrajinu 24. februara je udvostručila podršku javnosti za ulazak u NATO sa 30 na 60 odsto, prema nizu anketa.

„Nikada ne potcenjujte sposobnost Finaca da donose brze odluke kada se svet promeni“, rekao je bivši finski premijer Aleksandar Stub.

Rusko granatiranje zarobilo stanovnike Mariupolja

Granatiranje od strane ruskih snaga ključne ukrajinske luke Mariupolj na Azovskom moru urušilo je nekoliko humanitarnih koridora, otežavajući ljudima odlazak, javio je "Asošijeted pres".

Bilo je nejasno koliko ljudi ostaje zarobljeno u gradu, koji je imao predratnu populaciju od 430.000. Ukrajinski zvaničnici procenjuju broj od oko 100.000, ali ranije ove nedelje, britanski zvaničnici odbrane rekli su da je 160.000 ljudi ostalo zarobljeno u gradu.

Ukrajinske trupe su odbile da predaju grad, iako je veći deo srušen. Snimak prikazuje borca bataljona "Azov" koji sa krova gađa, pretpostavlja se, rusko oklopno vozilo:

Sva događanja od jučerašnjeg dana pogledajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Mikki

10.04.2022 08:13

Komandanti Azova i strani plaćenici, očajnički pokušavaju na sve načine, da se izvuku iz Mariupolja. To je odlika svih pacova na brodu koji tone.

Kokir

10.04.2022 12:20

Mislim da je sve izrežirano, Rusi nisu ubice, niti su osvajački rat vodili, žao mi je naroda u Ukrajini, a Zelenovski je zlo zapada, on radi za Ameriku, Veliku Britaniju, NATO jer su hteli da vide koliko je Rusija jaka, vreme je da se Evropa okrene protiv Amerike i Velike Britanije, jer ako i dalje podržavaju da se rat nastavlja u Ukrajini, može biti poguban za celo čovečanstvo. Ako Rusi osete da im je ugrožena teritorija, uništiće Evropu i svet, jer neće dozvoliti da niko uništi njihovu zemlju.

Dejan Luca

10.04.2022 16:32

@Kokir - Tacno tako! Nadam se da je EU, u svom istorijskom licemerju ipak svesna tih cinjenica.

Ivan

17.04.2022 12:23

@Kokir - Rusi su krasni ljudi. Sve i jedan neviniji od drugog. Važna je samo demokracija na ruski način.