DANAŠNJI IZBORI MOGU DA PROMENE MAPU SVETA Ako Putinov kandidat pobedi, ova zemlja se UJEDINJUJE sa Rusijom
Alo! Ilustracija /J.V.

Današnji izbori u Južnoj Osetiji mogu dovesti do ujedinjenja te zemlje sa Rusijom, jer ukoliko Anatolij Bibilov pobedi i ostane na čelu zemlje, očekuje se referendum o pridruživanju.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije nazvalo je potez predsednika neprihvatljivim, jer je teritorija međunarodno priznata kao deo Gruzije. 

Kremlj kaže da nije preduzeo nikakve pravne korake po tom pitanju, ali se prema stavu Južne Osetije odnosi s poštovanjem.

Bibilova odluka da podrži raspoređivanje vojnika Južne Osetije da se bore za Rusiju u Ukrajini narušila je njegovu popularnost.

Taj potez je trebao da mu pomogne da se približi cilju i da iskoristi trenutni rat Rusije i Ukrajine kako bi dobio podršku Moskve za ujedinjenje, koje je i dalje popularno među stanovnicima Južne Osetije.

S obzirom na to da je većina najjačih kandidata diskvalifikovana pred današnje izbore, očekujte se da će pobediti Bibilov.

Postoji mogućnost da će Južna Osetija glasati za ponovno ujedinjenje, mada Rusija može oklevati da prizna referendum u strahu da ne izazove veće sankcije Zapada i isporuku oružja NATO-a Gruziji.

 

 

Za predsednika republike se takmiči pet kandidata. Reč je o aktuelnom šefu države, četvrtom predsedniku, Anatoliju Bibilovu, koji je vršilac dužnosti od aprila 2017. godine, lider partije Nihas Alan Gaglojev, bivši poslanik Dmitrij Tasojev, poslanik Gari Muldarov i zamenik predsednika parlamenta Aleksandar Pliev.

Predsednik Bibilov je ranije rekao za RIA Novosti da je njegova inicijativa za opštenacionalno glasanje o ovom pitanju korak ka "strateškom cilju" naroda Osetije. Moskva je priznala nezavisnost Južne Osetije 26. avgusta 2008. godine. Ranije tog meseca Rusija je stala u odbranu Južne Osetije od gruzijske vojske, koja je nastojala da je vrati pod vlast Tbilisija. 

Sve o situaciji u Ukrajini čitajte OVDE.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading