MAĐARSKOJ ODUZIMAJU 13 MILIJARDI EVRA! Brisel se sveti Orbanu, velika pljačka Budimpešte!
Foto: EPA/JOHANNA GERON / POOLO

Vlada desničarskog populiste Viktora Orbana, koja je godinama u sukobu s Briselom zbog optužbi za nazadovanje demokratije, time bi mogla da izgubi preko potreban novac, dok je suočena s padom vrednosti forinte, rastom inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, pišu svetski mediji.

Evropska komisija će sledeće nedelje Mađarskoj verovatno odobriti plan postpandemijskog oporavka kako bi ostala otvorena mogućnost da dobije sredstva iz EU, ali isplate neće biti sve dok Budimpešta ne ispuni sve dogovorene uslove, navodi Rojters (Reuters) pozivajući se na izvore iz Komisije.

U okviru sheme oporavka EU, Mađarska bi mogla da dobije 5,8 milijardi evra bespovratnih sredstava. Taj novac, kako navodi agencija, preko je potreban Budimpešti u jeku rasta inflacije, usporavanja privrednog rasta i povećanja troškova zaduživanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pored toga, kažu izvori, Komisija će takođe sledeće nedelje verovatno preporučiti vladama članica EU da se Mađarskoj suspenduje 65 odsto transfera iz Kohezionog fonda EU, ili oko 7,5 milijardi evra, dok Budimpešta ne ispuni uslove u vezi s nezavisnošću pravosuđa.

Mogućnost da Evropska komisija sledeće nedelje zadrži ukupno 13,3 milijarde evra namenjenih Mađarskoj usledila je posle višemesečnih pregovora s vladom premijera Viktora Orbana u vezi sa zabrinutošću EU o korupciji na visokom nivou, nezavisnosti sudova, nevladinih institucija i medija, kao i pravima manjina.

Mađarska je prema ranijem dogovoru s Komisijom trebalo da preduzme mere u vezi s nekim od ovih ključnih problema do 19. novembra, navodi Rojters, ukazujući da evropski zvaničnici kažu da je preliminarna procena pokazala da Budimpešta nije uradila dovoljno.

Komentari (0)

Loading