sijarto
Foto: EPA/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

- Kao rezultat sankcija EU, inflacija i cene energenata su porasle. Mađarska je jedna od zemalja koje pate od posledica svega toga. Povećani su energetski dugovi zemlje, a inflacija je prošle godine porasla sa dva na 27 odsto. Naša vlada je radila na tome. Inflacija je sada na kontrolisanom nivou – četiri odsto i planiramo da je zadržimo na tom nivou - kazao je Sijarto na desetom sastanku zajedničke komisije za ekonomsku saradnju vlada Azerbejdžana i Mađarske.

Šef mađarske diplomatije je ranije rekao da da Mađarska neće odobriti izdvajanje dve milijarde evra iz Evropskog fonda za mir državama članicama EU za isporuku oružja Ukrajini, sve dok Kijev ne da garancije da mađarska preduzeća neće ponovo biti uvrštena na listu "međunarodnih sponzora rata".

Prema njegovim rečima, osim 500 miliona evra, koje Mađarska blokira skoro godinu dana, Evropska unija želi da isplati zemljama članicama još 1,5 milijardi evra iz Evropskog mirovnog fonda za oružje Kijevu.

- Stav Mađarske je nepromenjen. Sve dok ne dobijemo garancije da Ukrajina neće zaustaviti lov na veštice na mađarska preduzeća, nećemo pristati na takav predlog - kazao je Sijarto.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading