"OKUPIRAJMO BRISEL" Orbanov plan za EU
Foto: Alo/ilustracija

- Moramo se uvući dublje, zauzeti pozicije, okupiti saveznike i popraviti Evropsku uniju. Nije dovoljno da smo besni. Moramo da preuzmemo Brisel - poručio je premijer Mađarske u intervjuu krajem prošle godine. 

Premijer Mađarske je, u trenutku u kom se priprema da preuzme rotirajuće predsedavanje blokom u julu, uložio novac i resurse u Brisel, razvijajući infrastrukturu koja će oblikovati razgovore u glavnom gradu EU. Mađarska će, podseća "Politiko", preuzeti predsedavanje EU nakon izbora za Evropski parlament u junu, na kojima se predviđa značajan porast desnice. 

- Ako želimo da zadržimo slobodu i suverenitet Mađarske, moramo da okupiramo Brisel i unesemo promene u Evropsku uniju - izjavio je Orban na mitingu u Budimpešti povodom obeležavanja Dana državnosti Mađarske 15. marta.

Za ideološku klimu u državi veoma je zaslužan Kolegijum Matijas Korvin, istraživački centar koji podržava Orban. Institut je otvorio filijalu u Briselu 2022. godine, i nudi "nedvosmisleno konzervativan pogled na pitanja EU", nastojeći da uzdrma uzak krug briselskih tink-tenkova.

Filijala u Briselu, sa oko 20 zaposlenih, izdanak je privatno finansirane obrazovne fondacije sa sedištem u Budimpešti, kojoj je mađarska država dodelila 1,4 milijarde evra tokom kovid pandemije, upravo u trenutku u kom je "zavrnula" finansiranje pojedinim akademskim organizacijama u zemlji, uključujući Centralnoevropski univerzitet koji podržava Džordž Soroš.

Organizacija daje deci, često siromašnog porekla, stipendije za pohađanje centara širom Mađarske, gde učestvuju u vannastavnim aktivnostima i predavanjima, piše briselski portal navodeći da je to deo strategije da se obrazuje sledeća generacija mađarske intelektualne elite i budućih lidera.

Dakle, šta Orban želi, pita se "Politiko". Većinu vremena ometa pomoć Kijevu i bori se protiv EU birokratije, migranata i LGBT agende. 

Ono što ne radi jeste predlaganje da Mađarska napusti EU. Orban i njegovi saveznici umesto toga insistiraju na tome da blok mora preoblikovati tako da se više moći da nacionalnim vladama (suverenitet, kako kažu mađarski zvaničnici), a manje institucijama u Briselu.

Briselski portal zatim podseća da je pravi primer za takvu politiku to što je Orban mnogo puta blokirao i uložio veto na odluke "od sankcija Rusiji do stava EU o globalnom oporezivanju do finansiranja Ukrajine".

Šta Brisel očekuje od mađarskog predsedavanja: Zapadni Balkan, ne Ukrajina

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da će pitanje migracija biti u fokusu predsedavanja zemlje, navodeći da je "potrebna oštra politička promena u Briselu kako Evropska unija ne bi privlačila, već zaustavila ilegalne migrante". 

Drugi prioritet biće proširenje, ali pod uslovima Mađarske. Budimpešta će se fokusirati na Zapadni Balkan, a ne na Ukrajinu, budući da se aktivno protivi njenom ulasku, piše briselski portal.

Značajno je i ono što će Mađarska izostaviti sa liste prioriteta. Budući da je Orban iskoristio nedavne proteste poljoprivrednika kao znak narodnog nezadovoljstva zelenom politikom Brisela, zvaničnici EU ne očekuju da će tokom mađarskog mandata biti stavljen naglasak na klimu.

U svom godišnjem obraćanju u mađarskom parlamentu u februaru, Orban je istakao da će se predsedavanje Mađarske EU preklapati sa predsedničkim izborima u SAD. 

- Učinite Evropu ponovo velikom! Tamo MAGA, ovamo MEGA! Pravu promenu može doneti nova evropska desnica, čiji smo deo i mi Mađari. Dole Brisel. Živela Evropa! - zaključio je Orban.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading