BAJDEN POVLAČI OČAJNIČKI POTEZ! Amerika popušta posle žestokog udarca, šamar stigao na mig Moskve!
AP Andrew Harnik

Prema Volstrit Žurnalu, vlada venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura, u zamenu za ublažavanje sankcija, nastaviće pregovore sa opozicijom u zemlji kako bi pripremila uslove neophodne za održavanje "slobodnih i poštenih" predsedničkih izbora 2024. Sjedinjene Države, vlada Venecuele i neke venecuelanske opozicione stranke su se takođe složile da oslobode stotine miliona dolara u fondovima venecuelanske vlade zamrznutim u američkim bankama za plaćanje uvoza hrane, lekova, opreme za popravku oštećene elektronske mreže u zemlji i opštinskog vodovodnog sistema.

Američki zvaničnici su rekli da se razgovara o detaljima plana jer sve zavisi od toga da li Madurovi pomoćnici nastave razgovore sa opozicijom u dobroj nameri.

Povratak Ševrona

Ako dogovor bude sproveden, naftna kompanija Chevron Corp. i drugim međunarodnim kompanijama ponovo će biti dozvoljeno da rade u Venecueli, a kratkoročno će biti moguće plasirati novu naftu na tržište.

Venecuela je bila veliki proizvođač nafte 1990-ih, pumpajući više od 3,2 miliona barela. Državna industrija je pod pritiskom sankcija i ucena SAD. Proizvodnja je smanjena, a zapadne kompanije su proterane iz zemlje nakon što je Trampova administracija uvela sankcije. Najstrože sankcije uvedene su 2019. godine, kada su SAD i desetine njihovih saveznika proglasili opozicionog lidera Huana Gvaida za legitimnog predsednika Venecuele. Njegov pokret, međutim, nije uspeo da svrgne Madura.

Promena zapadne politike poslala bi signal tržištu jer potez SAD dolazi pošto je OPEK+, koji kontroliše više od polovine svetske proizvodnje, pristao da smanji proizvodnju kao odgovor na pad cena. Predlog, koji predvode Rusija i Saudijska Arabija, razbesneo je Bajdenovu administraciju. Ponovno pokretanje pumpnih stanica u Venecueli mogao bi biti odgovor na pokušaje SAD i evropskih zemalja da obezbede nove izvore energije nakon rata u Ukrajini i sankcija Rusiji.

Takođe, sporazum Venecuele i SAD, o kome će više biti poznato krajem ovog meseca, signal je da je Vašington voljan da prekine pritisak na vladu Madura.

Portparol Chevrona Rej Fohr nije komentarisao predloženi sporazum za Volstrit džurnal, ali je rekao da kompanija ima „investicije i veliku radnu snagu koja zavisi od njihovog prisustva“ u Venecueli.

Prepreka u Karakasu

Bivši izvršni direktor Ali Moširi, koji je nadgledao širenje Chevrona u Latinskoj Americi, rekao je da procenjuje da bi zemlja mogla da dostigne proizvodnju od 1,5 miliona barela za dve godine ako se sankcije ublaže. Među važnim projektima u Venecueli su i morsko gasno polje Perla, kojim upravlja španska kompanija Repsol iz italijanskog ENI.

Pregovori između američkih i venecuelanskih zvaničnika traju od marta, ali su dobili zamah u subotu nakon što je Venecuela oslobodila šest američkih državljana i jednog američkog stalnog stanovnika. Zauzvrat, SAD su oslobodile nećake prve dame Venecuele, Silije Flores, koje su u SAD osuđene za trgovinu drogom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading