DOLAR BLIZU NAJVIŠEG NIVOA U POSLEDNJIH 20 GODINA Američka valuta ojačala u odnosu na evropsku
Shutterstock/Svetlana Lukienko

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se oko 113,80 bodova, dok je juče iznosio 113,73 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao sa jučerašnjih 143,95 na 144,45 jena.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 0,9640 dolara, dok je juče iznosila 0,9655 dolara.

Dolar je, ipak, izgubio deo dobitaka prema funti. Od petka, kada je ekonomski plan nove britanske vlade izazvao bojazni o prenapregnutosti javnih finansija, funta je do juče pala više od 5 posto.

Nakon poruke britanske centralne banke da pažljivo prati situaciju i da je spremna da promeni kamate ako zatreba, funta se stabilizovala i trenutno je njen kurs oko 1,0770 dolara, dok je juče u jednom trenutku zaronio na rekordno niskih 1,0327 dolara.

Cene nafte su, pak, blago porasle, nakon što jučerašnjeg pada na najviši nivo od januara.

Cena barela na londonskom tržištu porasla je 0,64 posto, na 84,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,60 posto, na 77,15 dolara.

Američka privreda u recesiji

Na većini azijskih berzi cene deonica su u utorak blago porasle, što se posledica višednevnog pada i stabilizacije funte.

Na Vol Stritu su u ponedeljak indeksi pali peti trgovinski dan zaredom. Dow Jones skliznuo je 1,11 posto, dok je S&P 500 oslabio 1,03, a Nasdaq indeks 0,60 posto.

To je posledica strahovanja ulagača da će agresivno zaoštravanje monetarne politike Feda gurnuti zemlju u recesiju nakon što je prošle sedmioce Fed već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

A čelnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših nivoa u više od 40 godina.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajaće godinama, usporiti rast privrede i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda.

Stoga se ulagači plaše recesije.

Tehnički je američka ekonomija već uronila u recesiju ali je ona, za sada, plitka, kažu analitičari.

 

 

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

Komentari (0)

Loading