CRNO VREME ZA DOLAR Da li će islamski svet imati zajedničku valutu?
Foto: Shutterstock

Premijerka Bangladeša Hasina Vazed predložila je da zemlje D8 Organizacije za ekonomsku saradnju razmotre uvođenje zajedničke valute za unapređenje međusobne trgovine, rečeno je na sastanku ministara trgovine zemalja D8 u Daki.

"Bilo bi veoma korisno kada bismo usvojili zajedničku valutu, crpeći inspiraciju iz Evropske unije, kako bi olakšali trgovinu među našim zemljama. Moj cilj je da podignemo blagostanje i socio-ekonomski status naših ljudi. To je moguće postići samo ako ojačamo međusobnu trgovinu. Jačanjem naše trgovine, možemo smanjiti našu zavisnost od drugih", rekla je Hasina, a prenosi "Biznis standard".

Na sastanku ministara trgovine D8 u Daki dogovoreno je da se poveća međusobna trgovina na 500 milijardi dolara do 2030. godine, sa sadašnjih 146 milijardi dolara.

Organizacija za ekonomsku saradnju D8, osnovana 1997. godine, obuhvata osam zemalja pretežno naseljenih muslimanima – Bangladeš, Egipat, Indoneziju, Iran, Maleziju, Nigeriju, Pakistan i Tursku. Ideja o uspostavljanju zajedničke valute među zemljama D8 nije nova, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan se ranije zalagao za korišćenje nacionalnih valuta u tu svrhu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading