BOLNE VESTI ZA SAD  Američki dolar gubi status glavne rezervne valute
Foto: Shutterstock

Kako se naglašava u izveštaju, to jasno pokazuje da većina zemalja ide ka napuštanju dolara iako se taj proces odvija sporo.

Bliži se 2024. godina, a geopolitička dinamika je sada centralni faktor za globalna tržišta. Amerika je uspela da uvede sankcije raznim zemljama, lišavajući ih pristupa međunarodnim platnim sistemima i dolaru. Zbog toga, mnoge zemlje gledaju na valute alternativne dolaru.

Prema poslednjim podacima Međunarodnog monetarnog fonda, udeo američkog dolara u deviznim rezervama svetskih centralnih banaka je u opadanju. Prema ovim podacima, udeo dolara je u trećem kvartalu pao na najniži nivo u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

Aktivna upotreba dolara u međunarodnoj trgovini, posebno na tržištima sirovina i energetskih resursa, koristila je američkoj valuti dugi niz godina – dolar je postao prioritetna rezervna valuta za većinu centralnih banaka u svetu.

Međutim, od 2000. godine, kada je njegovo učešće u svetskim deviznim rezervama bilo više od 70 odsto, dolar je postepeno gubio dominantnu poziciju: udeo američke valute je u trećem kvartalu ove godine smanjen na 59,2 odsto, što je bio najniži nivo u odnosu na prošlu godinu.

Udeo evra u svetskim rezervama je takođe blago smanjen, ali je japanski jen ojačao svoju poziciju. Akcije kineskog juana, britanske funte, australijskih i kanadskih dolara, kao i švajcarskog franka ostale su gotovo nepromenjene. Broj drugih valuta, uključujući rupija, povećao je svoje učešće u proteklom kvartalu.

Šta sve ovo znači za globalnu trgovinu i valute? Ovo odražava raspoloženje sveta prema američkom dolaru i Sjedinjenim Državama u celini. Većina zemalja se polako ali sigurno udaljava od dominacije dolara u trgovini, pokušavajući da uspostavi plaćanja u sopstvenim valutama. Tako je Indija stvorila mehanizam za poravnanje trgovinskih transakcija u rupijama, koji postepeno postaje sve popularniji.

Istovremeno, udeo američkog dolara i dalje premašuje 50 odsto, što znači da će biti potrebno dosta vremena da druge valute potisnu američku. Pa ipak, jasno je da postoji pomak i to već primetno.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading