HLADAN TUŠ ZA AUSTRIJANCE Vlada predstavila "Misiju 11", povratka više nema
Foto: Shutterstock

"Danas pokrećemo Misiju 11 i nadamo se da će joj se pridružiti što veći broj ljudi", rekla je Gevesler, prenosi Poslovni dnevnik.

"Cilj Misije 11 je mala promena našeg ponašanja, kako bi se prosečno uštedelo 11 odsto energije. Preciznije rečeno, taj se procenat uštede očekuje od svakog austrijskog domaćinstva. Zato se i zove Misija 11, a obuhvata niz uputstava odnosno preporuka Vlade kako uštedeti na energentima", dodala je, piše Večernji list.

Preporuke

Vladina kampanja preporučuje da se Austrijanci više ne kupaju u kadama i tuširaju hladnom vodom. Odnosno, ako je voda topla, onda znatno kraće nego ranije, jer jedan minut kraćeg tuširanja, kako se ističe, navodno donosi uštedu energije od 20 odsto. Zatim grejanje treba smanjiti za najmanje dva stepena. Dakle, umesto grejanja, debele čarape, navode mediji.

U javnim ustanovama će grejanje zimi u Austriji biti ograničeno na 19 stepeni. Izuzetak su škole, vrtići, bolnice i starački domovi. Što se tiče struje preporučuje se da se produžni kabl s više utičnica odnosno, aparati i kada ne rade nego su na stand-by, isključe iz struje, jer se time štedi 10 odsto električne energije. Takođe je dat i niz uputstava kako uštedeti energiju pri pranju suđa i veša, ali i pri prelasku s običnih i halogenih sijalica na LED sijalice, uz napomenu kako se time štedi čak 94 odsto na struji.

HLADAN TUŠ ZA AUSTRIJANCE Vlada predstavila

Foto: Shutterstock

 

 

Vozači da ne voze brže od 100 km/h

Takođe je odlučeno da se osvetljenje javnih zgrada gasi iza 22 sata. Izuzetak je ulična rasveta zbog javne sigurnosti. Ono što se još preporučuje, a što će posebno alarmirati vlasnike automobila je uputstvo da zbog uštede goriva uspore vožnju gradom, na auto-putevima da ne voze brzinom većom od 100 km/h, a na običnim putevima 80 km/h. Uz napomenu da će pritom na gorivu uštedeti do 24 odsto. Od vozača se očekuje i prelazak s vožnje automobilima na javni prevoz ili bicikle za kraće relacije.

Pušači će biti "na ledu"?

Kampanja Vladine štednje nije zaboravila ni na pušače, a oni su već sada strašno ljuti. Posebno ugostitelji, koji su se proteklog vikenda uznemirili zbog zahteva ministarke Gevesler da se zimi na terasama restorana i kafića ukinu sada aktuelne grejalice - gasne i električne - koje omogućavaju pušačima da i po hladnom vremenu sede na otvorenom. Ali ne samo njima, nego i svima ostalima u vreme korone i sprečavanja širenja zaraze u zatvorenim prostorima, ističu mediji. Napominju, prenosi Poslovni dnevnik, kako je sada pod zakonskom proverom da li je uopšte moguće pušače na otvorenom ostaviti "na ledu"?

Uputstva vlade su i da se više ljudi iz komšiluka, koji ne mogu da koriste javni prevoz, zajedno voze u jednom automobilu, zatim da vozači bar jednom mesečno mere pritisak u gumama automobila, jer prenizak pritisak znači i veću potrošnju goriva itd. – sve do najmanje pojedinosti.

"Više nema povratka"

Predstavljanje Vladine kampanje štednje energije Gevesler je uvodno počela navođenjem razloga zbog čega je uopšte došlo do energetske krize i poskupljenja energenata.

"Putin želi da nas uceni i oslabi. Mi ne možemo jednostavno da gledamo kako se u Ukrajini ubijaju ljudi. To je i rat protiv našeg zapadnog modela življenja", istakla je austrijska ministarka.

Naglasila je kako "Rusija više nije pouzdan partner". "Više nema povratka. Moramo se, kako najbolje možemo, pripremiti za zimu", konstatovala je Gevesler izvestivši javnost kako su skladišta gasa u Austriji "70 posto puna".

Pozvala je sve Austrijance da se pridruže Vladinoj kampanji štednje energenata, kako bi svi što bezbolnije savladali predstojeću zimu.

 

Najnovije vesti i najvažnije informacije potražite i na našem Telegramu!

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading