MRAČNE SLUTNJE Sporazum o ukrajinskom žitu neće rešiti globalnu krizu
Foto: Pixabay/A.V.

"Optimisti smo da bi sporazum mogao da dovede do normalizacije globalnih cena hrane. Zemlje koje zavise od snabdevanja žitom iz Crnomorskog regiona verovatno će među prvima osetiti pozitivne efekte (deblokade izvoza ukrajinskih žitarica", izjavila je Nina Valente, portparolka WFP, ogranka agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

ALEKSANDAR VUČIĆ ODUŠEVIO NAROD Građani su izabrali srpsku vladu, koja će voditi računa o svojim interesima!


Ipak, ona je naglasila da trenutna globalna kriza sa hranom nije samo kriza cena jer će sukobi, klimatski šokovi i pandemija korona virusa nastaviti da produbljuju globalnu nesigurnost sa hranom čak i ako se istanbulski dogovor o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica bude održao.

Rusija, Ukrajina, Ujedinjene nacije i Turska potpisale su u petak sporazum koji ima za cilj da dozvoli bezbedan prolaz brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke koje je Rusija blokirala od 24. februara, na samom pocetku sukoba u Ukrajini.

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ NA NEPOGODE U pojedinim delovima zemlje olujni vetar, obilna kiša s grmljavinom (FOTO)

Ukrajina i Rusija su glavne izvoznice žitarica, a blokada ukrajinskih luka učinila je da desetine miliona tona žitarica ostanu u skladištima, što je, u kombinaciji sa zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji, dovelo do porasta cena energije i hrane i protesta u zemljama u razvoju koje zavise od crnomorskih žitarica.

Sam WFP je zbog globalne inflacije i kritičnih nedostataka u finansiranju dodatno pogoršanih sukobom u Ukrajini, ove godine morao da smanji pomoć u kritičnim delovima sveta kao što su Jemen i Južni Sudan.

PUTIN ZADOVOLJNO TRLJA RUKE Ukrajina u velikom problemu, džaba pomoć sa zapada

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading