STRUČNJAK SA VOLS STRITA IZNEO MRAČNE PROGNOZE Čeka nas recesija i strašan pad BDP
Foto: Freepik/wirestock

“Pre više od dva meseca prognozirali smo da će američka ekonomija doći u recesiju do kraja 2023.”, napisao je glavni ekonomista Dojče Bank za SAD Mat Luzeti u belešci klijentima u petak.

“Od tog vremena, Fed je krenuo agresivnijim planinarskim putem, finansijski uslovi su se naglo zaoštrili, a ekonomski podaci počinju da pokazuju ​​jasne znakove usporavanja. Kao odgovor na ova kretanja, sada očekujemo raniju i nešto ozbiljniju recesiju”, naveo je on u jasnoj poruci klijentima.

Luzeti sada prognoziraamerički bruto domaći proizvod (BDP) na -1 odsto u prvoj polovini 2023, nakon čega sledi dodatno smanjenje od -3,1 odsto u trećem kvartalu 2023. – kvartal ranije nego što je prethodno procenio. U četvrtom kvartalu 2023. Luzetti očekuje da će se ekonomski rast smanjiti za još -0,4 odsto, prenosi Investitor.me.

“Posledica toga je da će se ekonomija na nivou godine verovatno smanjiti za oko 0,5 odsro”, navodi se u belešci.

Ozbiljniji pad, kako je ocenio, dovodi do više stope nezaposlenosti, koja dostiže vrhunac blizu od 5,5 odsto.

“Slabije tržište rada pomaže usmeravanju inflacije bliže ciljanoj do 2024, iako očekujemo da će u tom trenutku preći gotovo pola odsto”, dodao je Luzeti.

On i njegov tim predviđaju da će indeks potrošačkih cena (CPI) dostići vrhunac od 9 odsto u trećem kvartalu 2022. CPI, inflacija, pomno posmatrana mjera onoga što Amerikanci plaćaju za robu i usluge, porastao je za 8,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu u maju, što je najviša stopa rasta još od 1981.

Strahovi od recesije rastu širom Wall Streeta dok Federalne rezerve kreću u agresivan tempo povećanja kamatnih stopa. U srijedu je Fed podigao stope za 75 baznih bodova, zauzimajući time oštriji stav u suzbijanju inflacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading