PAO VOL STRIT! Berzanski indeksi izgubili većinu svojih dobitaka
EPA/DAVID CHANG

Na Vol stritu berzanski indeksi su izgubili većinu svojih dobitaka od prethodnog dana jer je entuzijazam investitora za kamatne stope i inflaciju jenjavao. Dau Džons je izgubio 0,61 odsto, na 33.949 poena, dok je S&P 500 pao 1,11 odsto, na 4.117 poena, a Nasdak indeks 1,68 odsto, na 11.910 poena.

Dan ranije ovi indeksi su snažno porasli, nakon što je predsednik FED-a Džerom Pauel rekao da inflacija počinje da jenjava, ali da će borba protiv recesije biti duga i da bi kamate mogle da porastu više nego što tržište očekuje, ako ekonomski pokazatelji ne budu u skladu sa očekivanjima. Iako nije rekao ništa novo, investitore je ohrabrilo to što Pauel nije bio oštriji u svojoj retorici, s obzirom na nedavno objavljen neočekivano snažan izveštaj o zapošljavanju u SAD.

SKOK CENA NAFTE NA BERZI Sve oči uprte u Kinu, evo koliko košta barel

Ublažavanje inflacije poslednjih meseci navelo je investitore da zaključe da će Fed uskoro prekinuti ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje od marta prošle godine, i da će konačna kamatna stopa, odnosno kamatna stopa po kojoj bi Fed okončati proces povećanja cene novca, biće manje od 5 odsto.

Ciklus povećanja stope će zaista uskoro biti završen, ali će kamatne stope verovatno biti podignute iznad 5 procenata i ostati na tim nivoima duže nego što se očekivalo. Ovo su najvažnije poruke koje su zvaničnici Feda poslali poslednjih dana i nedelja.

Juče je guverner američke centralne banke Khristofer Voler izjavio da se čini da će ove godine inflacija dodatno popuštati, ali da bi borba centralne banke banke s ciljem spuštanja inflacije na oko 2 posto mogla potrajati, a monetarna politika ostati zaoštrena duže vreme nego što se očekivalo. Zbog toga je splasnuo entuzijazam ulagača, pa su cene deonica juče pale, a ponajviše u tehnološkom sektoru.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading