OTKRIVENA CRNA KNJIGA CIA Uznemirujuće informacije ugledale svetlost dana, o ovome se godinama ćutalo (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Alo.rs

Zatim, između 1985. i 1986. godine, zidovi su se srušili. Zahvaljujući trojici američkih izdajnika, sovjetske vlasti su sakupile čitav portfelj špijuna kojima su upravljali CIA i FBI. Odgovornost za ovu obaveštajnu katastrofu bi na kraju bila dodijeljena dvojici oficira CIA (Edvard Li Hauard, koji je odao Adolfa Tolkačeva, „špijuna od milijardu dolara“, nazvanog tako jer su informacije koje je pružio o vojnim sposobnostima Moskve uštedele SAD milijardu dolara u istraživanju i troškove razvoja, i Oldriča Amesa, koji je izdao 25 sovjetskih krtica, od kojih je 10 navodno uhapšeno i naknadno pogubljeno zbog svojih zločina) i jednog čoveka FBI (Robert Hansen, koji je izdao mnoštvo sovjetskih agenata, zajedno sa imenima tzv. dvostruki agenti – Amerikanci koje su Sovjeti regrutovali da špijuniraju, ali koji su zaista radili ili za CIA-u ili za FBI).

OTKRIVENA CRNA KNJIGA CIA Uznemirujuće informacije ugledale svetlost dana, o ovome se godinama ćutalo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

SPREMA SE NOVI RAT? Rusija se hitno oglasila povodom vojne intervencije - Alo.rs

CIA se nikada nije u potpunosti oporavila od uticaja izdaje koju je nanela trojka izdajnika – Hauard, Ejms i Hansen – koji su svi špijunirali za Sovjete i zajedno bili odgovorni za bukvalno uništenje CIA-ine ljudske obaveštajne mreže koje su delovale u SSSR-u tokom sredine 1980-ih.

Međutim, umesto da prihvati odgovornost za svoje neuspehe, CIA je pokušala da okrivi duha koji je postao poznat kao takozvani „četvrti čovek“, špijuna koji je postojao samo u mašti onih koji su godinama pretraživali senke u potrazi za dokazima njegovog postojanje i ne otkrivajući ništa. Upravo je lov na ovog mitskog „četvrtog čoveka“ tema istoimene knjige Roberta Bera.

Robert Baer, i sam bivši operativni oficir CIA-e, ušao je u svoj bivši život, tražeći sećanja svojih bivših kolega u CIA-i kako bi udahnuo život priči o izdaji i paranoji izazvanoj obmanama koja ne baca pozitivno svetlo na njegovu bivšu poslodavca.

Hrvati opet prete Vučiću, ove reči uznemirile region - Alo.rs

Četvrti čovek, navodno „eksplozivna, nikada ranije ispričana priča o uzbudljivom lovu na špijuna KGB-a u najvišim redovima CIA-e“, upoređen je sa stvarnom verzijom klasične priče Džona Lekara o špijunaži i izdaji , Tinker, Krojač, Vojnik… Špijun. Nakon što sam je pročitao, osećao sam se kao da sam doživeo priču inspirisanu Džerijem Sajnfeldom iz Zone sumraka – dosadnu priču koja je obećavala mnogo, ali na kraju nije bila ništa.

Jedan uznemirujući aspekt Berove knjige je to što on daje ime „četvrtom čoveku“ – Polu Redmondu, penzionisanom kontraobaveštajnom oficiru CIA-e čiji je posao bio da naizgled lovi špijuna kojeg je Baer pokušao da oživi u svojoj narativi. Nakon što sam pročitao Baerovu knjigu, otišao sam sa velikom nelagodnošću zbog njegove tvrdnje da je Redmond – čovek koji je bivši direktor CIA-e Džejms Vulsi nazvao „glasom koji viče u divljini” u vezi sa postojanjem sovjetske „krtice” unutar CIA-e za koju se ispostavilo da je Aldrič Ejms – i sam nije bio samo špijun, već špijun.

Rusija najavila upotrebu zastrašujućeg oružja (VIDEO) - Alo.rs

Onaj za koga Baer tvrdi da je bio odgovoran ne samo za nesposobnost CIA-e da rekonstruiše svoje ljudske obaveštajne mreže u Rusiji, već i za nesposobnost CIA-e da predvidi uspon Vladimira Putina i dobije izvor dovoljno blizak Putinu da bolje informiše kreatore američke politike. o namerama ruskog lidera. Ukratko, prema Baeru, Redmond je jedinstveno odgovoran za apsolutni neuspeh CIA-e kada je u pitanju proizvodnja kvalitetnih obaveštajnih podataka o post-sovjetskoj Rusiji.

Dok Baer otvoreno govori o mnogim neuspesima CIA-e i FBI-a kada je u pitanju dozvoljavanje Hauardu, Ejmsu i Hensonu da nanesu takvu štetu američkim obaveštajnim operacijama, priča koju on plete o tome zašto CIA nikada nije uspela da povrati svoju izgubljenu poziciju u Rusiji – naime da je „četvrti čovek“, osoba koju Baer naziva „savršenim špijunom“, bio u stanju da obavesti Ruse o svemu što je CIA radila i mislila da uradi u vezi sa Rusijom – deluje kao previše izmišljeno, previše spekulativno , i previše nepotpun da bi ikada zaokupio maštu čitaoca.

OTKRIVENA CRNA KNJIGA CIA Uznemirujuće informacije ugledale svetlost dana, o ovome se godinama ćutalo (FOTO/VIDEO)

Foto: Printscreen

 

UPOSTAVLJA SE NOVI NATO Velika svetska sila podržala inicijativu, a među mogućim članicama bi mogla biti i ova zemlja - Alo.rs

Za laika, Baerov upad u svet kvazi-intelektualizma nalik LeCarreu mogao bi biti uverljiv. Ali Ber – i sam iskusan službenik CIA-e sa iskustvom u bivšem Sovjetskom Savezu – daje previše naznaka o pravim razlozima iza neuspeha CIA-e, odnosno nesposobnosti ljudi koje je zadužila da probiju mete u Moskvi. Baer, možda i nesvesno, oduševljava svoju publiku sa dva incidenta u koja je lično učestvovao – neovlašćenim testiranjem tajnog CIA satelitskog komunikacionog sistema u ruskoj prestonici, i kada su on i drugi agenti CIA u tranzitu prošli kroz detektor metala u Moskvi dana njihov put ka južnim odredištima, samo da bi ih ruski carinik usputno odbacio – što je zajedno bacilo svetlo na prave razloge mnogih neuspeha CIA-e.

S obzirom na ono što znam, i ono što Baer nerado priznaje, o profesionalizmu ruskih službi bezbednosti, malo je verovatno da je bilo koji incident izbegao pažnju Beerovih ruskih domaćina, garantujući da su Baer i njegovi saputnici potpuno ugroženi. Jednostavno rečeno, ako su Baerovi postupci ukazivali na olabavljenu trgovinu koju je CIA koristila u postsovjetskoj Rusiji, nije potreban raketni naučnik ili krepak CIA kontraobaveštajni odred da bi shvatio da je „četvrti čovek“ bila sama agencija – izmišljotina proistekla iz kolektivnih imaginacija o amalgamu egoista, pijanica i šizofrenika koji su naselili CIA-u i koji su bili toliko uznemireni posledicama izdaje Hauarda, Ejmsa i Hansena da su dozvolili da budu paralizovani strahom, plašeći se da preduzeti bilo kakvu značajnu akciju protiv mete Rusije kako ne bi postali žrtva sopstvene kolektivne nesposobnosti.

BUGARI NA KOLENIMA Američki gas plaćaju skuplje od ruskog - Alo.rs

„Četvrti čovek“, tvrdi Baer, bio je „stariji i bolje pozicioniran od [Aldriča Ejmsa]“, nekoga ko je špijunirao radi „igre“, a ne novca, i koji nikada nije uhvaćen, a kamoli optužen za špijuniranje – „ Sveti gral“ američke kontraobaveštajne službe „koji je znao kako da igra igru da bi pobedio“.

Ostajem neubeđen. Gledam beznačajne rezultate CIA-e u postsovjetskoj Rusiji i vidim agenciju zarobljenu osrednjošću i nedostatkom mašte, rusko odeljenje u kome su bili igrači drugog reda (prvi tim se borio protiv terorista) i vođen nekadašnjim postsovjetski ruski „stručnjaci” koji su shvatali uspon Vladimira Putina čak i manje nego što su razumeli postsovjetsku Rusiju u celini, i koji su bili više nego voljni da dozvole da se fikcija „četvrtog čoveka” objavi kako bi se oslobodila njih njihove krajnje nesposobnosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading