USPOSTAVLJA SE NOVI NATO? Velika svetska sila podržala inicijativu, a među mogućim članicama bi mogla biti i ova zemlja
Foto: Youtube/Printscreen

Stalna predstavnica SAD pri NATO-u Džulijana Smit rekla je u utorak da bi Vašington "želeo da podrži" ideju o novom bezbednosnom savezu, koji bi navodno mogao da uključi Ukrajinu, Veliku Britaniju, Poljsku, baltičke države i verovatno Tursku.

Prošlog meseca, mediji u Italiji su objavili da je britanski premijer Boris Džonson izneo ideju o takozvanoj "Evropskoj federaciji" ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom tokom njegove posete Kijevu početkom aprila.

Prema izvorima medija, Džonson vidi blok kao "novi sistem političkih, ekonomskih i vojnih saveza – kao alternativu Evropskoj uniji".

On smatra da bi Velika Britanija, Ukrajina, Poljska, Letonija, Litvanija i Estonija, kao i Turska "potencijalno, u kasnijoj fazi" trebalo da se udruže na osnovu svog "nepovjerenja prema Briselu", nezadovoljstva zbog sporog odgovora Nemačke na ofanzivu Rusije u Ukrajini, i zabrinutost zbog pretnje koju Moskva predstavlja po bezbednost na kontinentu, preneo je italijanski list.

Tokom brifinga u utorak, Džulijan Smit je upitana kako će SAD reagovati ako London na kraju uspe da realizuje svoju ideju o "Evropskoj federaciji".

Ona je odgovorila sugerišući da bi takva unija zapravo mogla da doprinese cilju NATO-a o daljem jačanju svog istočnog krila, koji je postao prioritet za alijansu koju predvode SAD nakon izbijanja sukoba u Ukrajini krajem februara.

"Očigledno, podržavamo inicijative koje pomažu u izgradnji kapaciteta. A u meri u kojoj članice NATO-a raskinu na partnerstva ili u neke grupe da pomognu u izgradnji kapaciteta i kolektivno... ojačaju Alijansu, to je nešto što bismo želeli da podržimo", rekla je.

Osim Ukrajine, potencijalni članovi nove grupacije su sve članice NATO-a, a u EU su i Poljska i tri baltičke države.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Hirtele

21.06.2022 08:22

Bilo kakvo ubacivanje u Ukrajinu ili ubacivanje Ukrajine u neke organizacije je direktan III svetski rat.