SPREMA SE NOVI RAT? Rusija se hitno oglasila povodom vojne intervencije
Foto: Ilustracija

Specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina za Siriju, Aleksandar Lavrentjev, najavio je da će tokom razgovora u Nur-Sultanu Rusija pozvati tursku stranu da se uzdrže od vojne intervencije i da diplomatskim putem reše problem. Moskva smatra da su sve učestaliji napadi Izraela na Siriju "neprihvatljivi".

OTKRIVENA CRNA KNJIGA CIA Uznemirujuće informacije ugledale svetlost dana, o ovme se godinama ćutalo (FOTO/VIDEO) - Alo.rs

"Učestali napadi Izraela na Siriju su neprihvatljivi. Moskva više ne doživljava Ženevu neutralnim i pogodnim mestom za razgovore sirijskog ustavnog komiteta", rekao je Lavrentjev, prenosi ruska novinska agencija "TASS".

Ruski izaslanik boravi danas u glavnom gradu Kazahstana Nur-Sultanu na razgovorima sa Turskom, Iranom, sirijskom vladom i sa pobunjenicima. Mirovni proces u Astani, sadašnjem Nur Sultanu, pokrenut je u januaru 2017. godine na inicijativu Turske, Rusije i Irana, a ovi sastanci takodje doprinose napretku diplomatskog procesa u Ženevi koji se vodi pod okriljem UN-a.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogannajavio je 3. juna planove za još jednu vojnu operaciju na severu Sirije sa ciljem da uključi gradove Tel Rifat i Manbidž u svoju bezbednosnu zonu, stvorenu duž granice u oktobru 2019., a Turska trenutno kontroliše 10 odsto od sirijske teritorije, na kojoj živi oko 4.4 miliona ljudi, navodi "TASS".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading