ŠPANIJA UZDRMANA SKANDALOM: Istražuje se čak 68 slučajeva seksualnog zlostavljanja maloletnika u okviru katoličke crkve
Shutterstock

Navodi o zlostavljanju dece u rukama katoličkog sveštenstva i mogućem zataškavanju od same Rimokatoličke crkve, tek su se nedavno pojavili u Španiji, godinama nakon što su slični skandali potresli tu vjersku zajednicu u drugim zemljama kao što su SAD, Irska i Francuska.

Tužilaštvo je objavilo tabelu sa krivičnim predmetima pokrenutim u 17 španskih regiona o navodnom seksualnom zlostavljanju maloletnika u kongregacijama, školama i drugim verskim ustanovama.

Sumnja na zlostavljanje dece je u centru pažnje u zemlji otkako je list "El pais" pre dva meseca objavio da je pronašao 1.200 slučajeva prijavljenih između 1943. i 2018. godine.

Iskusni ruski diplomata bez dlake na jeziku - Alo.rs

Španska biskupska konferencija je u januaru saopštila da će formirati komisije na nivou biskupije za saslušanje pritužbi žrtava zlostavljanja. Prošle nedelje, vladajuća Socijalistička partija predložila je formiranje nezavisne komisije na čelu sa ombudsmanom zemlje.

Španska katolička crkva na svojoj veb stranici ima posebnu stranicu o tome kako postupati u slučajevima zlostavljanja, gde kaže da će se, kada se podnese žalba Crkvi, svi prikupljeni dokazi poslati direktno Vatikanu. Takođe, Crkva podstiče žrtve da se jave i podnesu slučaj regionalnom tužiocu. 

Rasturena albanska mafija Policije širom Evrope noćas izvele koordinisanu akciju - Alo.rs

Komentari (0)

Loading