RASTURENA ALBANSKA MAFIJA Policije širom Evrope noćas izvele koordinisanu akciju
Foto: MUP Srbije

Operacija koju su podržali Europol i Evrodžast takođe je dovela do 80 pretresa u Belgiji i Španiji, a među uhapšenima je bio "određeni broj meta visoke vrednosti, istraženi u više slučajeva visokog profila u različitim jurisdikcijama".

Osumnjičeni su optuženi za trgovinu kokainom iz Latinske Amerike u različite evropske luke, transportujući ga raznim sredstvima uključujući avione, plovila, automobile i kamione.

Kada je droga stigla na odredište, osumnjičeni su dalje bili uključeni u njihovu trgovinu na veliko i prali prihode u Španiji i nekoliko drugih evropskih zemalja.

Više od 600 policajaca, tužilaca i istražitelja radilo je na razbijanju organizovane kriminalne grupe u Španiji i Belgiji, a neke akcije su se odvijale i u Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i Holandiji. Američki Federalni istražni biro je podržao operaciju.

Mreža je stvorila niz preduzeća u različitim zemljama za pranje profita često koristeći "ljude od slame" za prenos poslovanja i imovine. Članovi grupe su redovno putovali u Dubai, Meksiko i Kolumbiju, organizujući svoje ilegalne poslove i koristeći šifrovane komunikacione alate za koordinaciju aktivnosti.

Zajednički istražni tim između Belgije i Španije formiran je 2021. godine, ali je istraga u Španiji počela 2018. hapšenjem visokorangiranog člana grupe. U Belgiji, istražitelji su počeli da rade na slučaju u septembru 2020. godine, nakon što je policija zaplenila velike količine droge i hemikalija koje su korišćene za transformaciju i očuvanje kokaina kako bi se njime trgovalo.

- Današnja operacija, koju su na međunarodnom nivou koordinirali Evropol i Evrodžast, bila je kulminacija višemesečnog pažljivog planiranja između organa za sprovođenje zakona i pravosudnih organa u pripremi akcije - navodi se u saopštenju Evrodžasta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading