DAJAN IZRIČIT: Izvrtanje činjenica o Holokaustu ozbiljniji problem od negiranja
Foto: YadVashem

Dajan je to rekao na video konferenciji povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta koji se sutra obeležava širom sveta.

Dajan je podsetio da je do nedavno postojala čitava "međunarodna škola" negiranja Holokausta koju su negovali intelektualci, novinari i političari širom sveta tvrdeći da gasne komore u Aušvicu nisu postojale, da nije bilo zverstava i istrebljenja Jevreja u Buhenvaldu, Mathauzenu i drugim nacističkim logorima smrti širom Evrope.

O STALJINOVOJ SMRTI SE I DALJE POLEMIŠE Mnogi veruju da je umro prirodnom smrću, dok neki smatraju da je OTROVAN! - Alo.rs

"Da je negiranje Holokausta postalo marginalni fenomen, to je bila dobra vest na našem današnjem skupu", ocenio je Dajan.

On je dodao da je loša vest to da i dalje postoje relativizacija Holokausta i izvrtanje činjenica u vezi sa stradanjem Jevreja tokom Drugog svetskog rata i da su se pojavile tvrdnje u nekim zemljama da tokom rata nije bilo progona i ubijanja Jevreje kod njih.

DA SE NIKAD NE ZABORAVI Stravičan zločin ustaša na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija - Alo.rs

"Kažu, Jevreji u mojoj zemlji nisu ubijani, ali ubijan je narod moje zemlje. To je izvrtanje istorijskih činjenica. Gde god da su bili nacisti bilo je kolaboratora i oni su zajedno doprinosili nezapamćenom stradanju Jevreja", upozorio je Dajan.

On je ukazao da u nekim zemljama kao što su na primer Belorusija i Austrija zvanična istoriografija tvrdi da Holokaust nije bio genocid nad Jevrejima već da su oni ubijani kao građani tih zemalja.

"Izvrtanje Holokausta je ozbiljnije od negiranja Holokausta. Negiranje je zapravo apsurdno, a izvrtanje je perfidno, jer zamagljuje i relativizuje istorijske činjenice", ukazao je Dajan i potvrdio da Memorijalni centar Jad Vašem radi na rasvetljavanju takvih pokušaja.

Dajan je istakao da je nepobitno tačno da je više od šest miliona Jevreja stradalo tokom Drugog svetskog rata i da je to "prvi stub istine" o Holokaustu.

"Drugi stub je poznavanje istorijskih činjenica. Brojne arhive imaju hiljade dokumenata koji još uvek nisu dostupni istraživačima Holokausta. Veoma je važno otvoriti u potpunosti sve arhive i omogućiti da se o Holokaustu sazna sve što je arhivirano. Istraživanja su važna i vlade bi trebalo da omoguće pun i otvoren pristup arhivama za one koji žele da se bave istraživanjima bez nametanja kakav bi istorijsko-ideološki koncept istraživači trebalo da imaju", rekao je Dajen.

OTKRIVENO KO JE IZDAO ANU FRANK: Jevrejski notar nacistima odao njeno skrovište da bi spasao svoju porodicu - Alo.rs

On je najavio da će Memorijalni centar Jad Vašem u narednim godina raditi na strategiji vraćanja Holokausta među najvažnije istraživačke teme, "jer ima mnogo lekcija koje se još moraju naučiti".

Holokaust je, smatra Dajen, omogućio da se učvrsti država Izrael kao garant bezbednosti za sve Jevreje.

"Danas imamo iskustva i znamo kakve monstruozne lekcije nam je doneo antisemitizam. Agresija, istrebljenje i užas su pratili antisemitizam. A ako je to moglo da se desi jednom, moglo bi i drugi put", upozorio je predsedavajući upravnog odbora Memorijalnog centra Jad Vašem u Jerusalimu Dani Dajan.

NEVEROVATNO OTKRIĆE NA "ADOLFOVOM OSTRVU" Nacisti unutar rimskog grada igradili bunker koji krije tajnu - Alo.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading