DA SE NIKAD NE ZABORAVI Stravičan zločin ustaša na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija
Foto: privatna arhiva

Bio je to jedan od najvećih ustaških zločina tokom Drugog svetskog rata na Papuku koje su ustaše počinile u znak odmazde zbog gubitaka u okršaju s partizanskim jedinicama.

„Ovo je samo jedan i nizu velikih tragedija i zločina koji su zadesili srpski narod za vreme Drugog svetskog rata. Osim izrazite mržnje za ovako nešto ne može postojati nikakav razlog. U to vreme bilo je dovoljno samo biti pravoslavne vjere i da se tako ubije cela jedna generacija. Posebno nas užasava što je zločin počinjen na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija. Svaki relikt ustaškog terora u nama izaziva najveću jezu i ledi nam se krv u žilama. Ipak, danas s ovakvog mesta šaljemo poruke mira i blagostanja“, rekla je zamenica predsednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk napomenuo je kako nije slučajno da se zločin dogodio 14. januara na praznik sela Kometnik.

„U Drugom svetskom ratu najviše se ubijalo na praznike, na seoske slave i radosti jer je trebalo radosti pretvoriti u tugu. Trebalo je pre svega ljubav pretvoriti u mržnju jer su se nadali da će mržnja zavladati i kod koji će preživeti i da će postati jednake zveri kao što su oni sami“ - rekao je vladika Jovan.

O okolnostima zločina i istraživanjima koje je proveo u radu na popisu žrtava govorio je istoričar Milan Radanović.

„U dva dana u dva mesta ubijeno je 259 stanovnika, a u narednim danima ubijene su još dve stanovnice. Reč je o jedinstvenom istorijskom događaju zbog toga što je struktura žrtve i struktura počinitelja jedinstvena. Žrtve su pre ubistva strijeljanjem i klanjem bile ponižavane i prebijane, a tom svirepošću ustaše su cijelom kraju željele poručiti da se ne isplati bilo kakvo podržavanje partizanskih ustanika“, rekao je Radanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading