Postignut dogovor na klimatskom samitu COP26 u Glazgovu
Youtube/ Printscreen

 

Nakon promene formulacija u vezi sa ugljem u poslednjem trenutku kada je Indija predložila zamenu fraze „faza ukidanja“ sa „faza smanjivanja“, britanski predsedavajući samitu COP26 saopštio je da je sporazum o kojem su pregovarali tokom dve nedelje usvojen, prenosi Rojters.


Iran je danas ranije saopštio da nije zadovoljan delom nacrta sporazuma COP26 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva i izrazio podršku Indiji, koja je takođe kritikovala bogatije zemlje.

"Nismo zadovoljni paragrafom 36 o postepenom ukidanju subvencija za fosilna goriva. Podržavamo indijsku delegaciju kada je reč o fosilnim gorivima", istakla je iranska delegacija na samitu Ujedinjenih nacija o klimi u Glazgovu.

Alok Šarma, britanski predsedavajući konferencije COP26 izrazio je svoje “duboko žaljenje" zbog toga što je samit završen promenom teksta o uglju u poslednjem trenutku.

„Ako mi dozvolite, želeo bih svim delegatima da se izvinim zbog načina na koji se ovaj proces odvijao i izrazim svoje duboko žaljenje.Takođe razumem veliko razočaranje, ali mislim da je, kao što ste i primetili, takođe od vitalnog značaja da zaštitimo ovaj predlog paketa mera“, naglasio je Šarma.

Komentari (0)

Loading