POLJACI PUCALI U VAZDUH Koristili pendreke da proteraju migrante ka Belorusiji
EPA

"Poljska pogranična služba pokušava da sakrije činjenicu da je koristila oružje kako bi oterala izbeglice i namerno slagala o razlozima pucnjave koja se čula sa beloruske strane", naveo je Beloruski pogranični komitet na kanalu "Telegram".

Podsetimo, početkom septembra Poljska je proglasila vanredno stanje na granici s Belorusijom.

Beloruska strana dodaje da su njihovi graničari čuli pucnjavu na poljskoj teritoriji 8. oktobra, a kada su došli na mesto incidenta videli su veliku grupu izbeglica u blizini granice sa Poljskom.Migranti su bili okruženi poljskim vojnicima.

EPA

 

"Odgovor izbegličkim zakonitim zahtevima za zaštitu bila je pucnjava u vazduh i pendreci. Poljska pogranična služba nije uspela da odbije migrante u Belorusiju samo zahvaljujući pravovremenom dolasku beloruske pogranične službe", naveo je Komitet.

Portparolka poljske pogranične službe Ana Mihalska rekla je danas da su poljski graničari zaustavili ilegalne migrante da uđu na silu u Poljsku. Prema njenim rečima, incidenti su se dogodili za vikend, kada su velike grupe ilegalnih migranata, sa 90 do 130 ljudi, razvalile međudržavnu ogradu i naišli na poljske vojnike prilikom pokušaja da uđu u zemlju.

Neki su uspeli da se probiju u Poljsku, ali su brzo vraćeni na granicu. Dodala je da je oko 2.500 vojnika poslato na granicu da spreči ilegalan ulazak migranata, kao i da je plan da se poveća broj poljskih patrola.

Komentari (0)

Loading