Zapad
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ukrajinska vlada objavila je u sredu pravila prema kojima se pasoši vojno sposobnim muškarcima mogu izdavati samo unutar zemlje umesto u stranim diplomatskim misijama.

Kao rezultat toga, muškarci između 18 i 59 godina koji žive u inostranstvu neće moći da obnove pasoše kojima je istekao rok važenja niti da dobiju nove.

Poljska je u prošlosti predlagala da pomogne Ukrajini da se oni koji podležu vojnoj službi vrate u svoju zemlju kako bi ispunili građansku obavezu, rekao je Kosinijak-Kamiš za televiziju Polsat Nevs.

- Mislim da su mnogi Poljaci ogorčeni kada vide mlade Ukrajince u hotelima i kafićima i čuju koliko truda moramo da uložimo da pomognemo Ukrajini - rekao je on, ne iznoseći detalje o tome kako će Poljska pomoći.

Od januara 2024. u zemljama Evropske unije živi oko 4,3 miliona Ukrajinaca, od kojih su oko 860.000 odrasli muškarci, procenjuje se u bazi podataka Evrostata.

Poljska je dala status privremene zaštite za 950.000 Ukrajinaca, što je drugi najveći broj posle Nemačke.

- Svaka podrška je moguća - naveo je Kosinijak-Kamiš o tome kako bi Poljska odgovorila ako bi Kijev zatražio pomoć da vrati kući one koji mogu izgubiti pravo da ostanu u Poljskoj nakon što im isteknu pasoši.

@alo_portal POLITIKA ZLA NAD SRBIMA NIJE KAŽNJAVANA, ČAK JE NAGRAĐIVANA Vučić u UN podsetio na 25 godina terora koji su tolerisani #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading