Gabrijela Antova (17) tokom posete našoj redakciji
Vladimir Marković
Dragan Lazić, direktor „Alo!“, Stefan Stojnov i Gabrijela

Vladimir Marković

Dragan Lazić, direktor „Alo!“, Stefan Stojnov i Gabrijela, Foto: Vladimir Marković

Jedno od najvećih osveženja i najzvučnijih imena ženskog šaha u Srbiji nastupa za ŠK Sirmium, a dolazi iz Bugarske.

Gabrijela Antova, 17-godišnjakinja iz Sofije, prepoznala je klub iz Sremske Mitrovice kao sredinu koja će joj pomoći da u dogledno vreme ostvari sve svoje snove. 

Citira Karpova

U priči o ljubavi prema šahu i na pitanje šta za nju znači ta drevna igra, Gabrijela svoju strast opisuje citirajući Anatolija Karpova.

- Kako reče jedan od najcenjenijih umova današnjice: „Šah je sport, iskustvo i nauka.“ Sve to me čini srećnom i ispunjenom - kaže Gabrijela.

Paralelno s velikim ambicijama kluba, Gabrijela je sa priznanjima višestruke šampionke Evrope u mlađim kategorijama spremna za ostvarenje poslednje norme koja je deli od titule velemajstora. 

- Naučena da se suočavam sa najvećim izazovima, odabrala sam baš klub iz Druge lige Srbije kako bismo zajedničkim snagama izborili najpre plasman u elitni rang takmičenja, a potom i pokušali da uđemo u konkurenciju za najbolju ekipu u državi. Definitivno, u Srbiji mogu da napredujem - jasna je Gabrijela.

Balkanska kraljica, kako je već iz milošte, ali i zbog šahovskog rejtinga nazivaju stručnjaci iz Bugarske i Srbije, u Šahovski klub Sirmium stigla se sa trenerom Stefanom Stojnovim, s kojim sarađuje već 11 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

- Nije baš toliko uobičajeno, ali iza naše Gabrijele stoji tim stručnjaka od još četiri trenera šaha, a tu su i učitelj tenisa, instruktor fitnesa i psiholog. Srbija je odabrana zbog jače konkurencije i dobrih turnira - obrazlaže Stojnov. 

Obožava Kasparova

Kada je pitate ko joj je šahovski idol, bez mnogo razmišljanja brzopotezno odgovara:

- Gari Kasparov. Jedan od najvećih u istoriji. Obožavam ga. Posebno cenim to što je tako dugo igrao na najvišem nivou.

Na konkretno pitanje šta joj je sportski cilj, Gabrijela kao iz topa odgovara:

- Želim da budem šampion sveta!

Trener, s kojim je gostovala u redakciji „Alo!“, zadovoljno klima glavom, a na njenu konstataciju da bi to realno moglo da se desi za četiri godine, u šali dobacuje:

- Potrudićemo se da se to dogodi i pre. Želim ranije u penziju - kaže uz osmeh Stojnov, koji je uz supertalentovanu Bugarku od njene šeste godine.

Naši gosti, uz neizmernu zahvalnost domaćinima iz Sremske Mitrovice, ističu zahvalnost matičnom klubu Šah 21 iz Sofije, na čijem se čelu nalazi predsednik dr Mihail Ilijev.

Gabrijelina riznica

* Pet medalja sa evropskih prvenstava u mlađim kategorijama.

* Evropska šampionka u ekipnoj konkurenciji do 18 godina.

* Bronzana medalja na Svetskom prvenstvu do 16 godina.

BONUS VIDEO:

Aleksandar Mitrović: "Katastrofa drugo poluvreme s Luksemburgom!"