Čeka nas uzbudljiv šahovski vikend
Promo
Čeka nas uzbudljiv šahovski vikend

Promo

Čeka nas uzbudljiv šahovski vikend, Foto: Promo

Novo rukovodstvo Šahovskog saveza Republike Srpske, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Kovačem, organizuje prvo zvanično takmičenje u 2020. godini. Posle duže pauze koja je bila na snazi usled poznate epidemiološke situacije, Banja Dvorovi će 15. i 16. avgusta biti domaćini i organizatori Prvenstva Republike Srpske u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Pored Šahovskog saveza RS u organizaciji događaja aktivno učestvuje i ŠK "Svetozar Gligorić" iz Bijeljine. Takmičenje će biti održano u hotelu "Sveti Stefan" u Banji Dvorovi uz neophodne epidemiološke zaštite. Šahistima će pri ulasku u salu biti merena temperatura, biće obavezna fizička distanca, nošenje zaštitnih maski uz dezinfekciju ruku i rekvizita za igru.
Pravo učešća imaju svi šahisti, bez obzira na titulu i kategoriju, registrovani u klubovima Šahovskog saveza Republike Srpske za 2019. godinu, sa prebivalištem u Republici Srpskoj.
Turnir u ubrzanom šahu biće održan u devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 15 minuta po igraču za celu partiju i 10 sekundi za svaki odigrani potez. Turnir u brzopoteznom šahu biće održan u 11 kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 5 minuta po igraču za celu partiju (ukoliko na turniru bude manje od 35 učesnika, igraće se takođe devet kola).
Turniri se rejtinguju kod FIDE za liste ubrzanog, odnosno brzopoteznog šaha.
Svečano otvaranje je u subotu u 12.30 časova, a svečano zatvaranje u nedelju u 14.30 sati.
Za prvenstvo u ubrzanom šahu, organizator je obezbedio nagradni fond u iznosu od 2.470 konvertibilinih maraka, raspoređen na 18 redovnih i 25 specijalnih nagrada.
Za prvenstvo u brzopoteznom šahu, organizator je obezbedio nagradni fond u iznosu od 900 konvertibilinih maraka, raspoređen na 12 redovnih nagrada.
Na sajtu www.chess-results.com možete pogledati listu prijavljenih igrača koja će se ažurirati na dnevnom nivou.
Ujedno, Šahovski savez Republike Srpske upozorava šahovsku javnost, da je u istom terminu raspisano lažno „Prvenstvo Republike Srpske“ u Banji Vrućici, a od strane osoba koje se lažno predstavljaju kao „Šahovski savez Republike Srpske“ i potpisano od strane osobe koja je izbrisana u Sudu kao osoba ovlaštena za zastupanje ŠS RS.
Ukoliko navedena lica ne promene naziv i ime organizatora turnira, učesnici istog na njemu nastupaju na sopstvenu odgovornost i ŠS RS neće odgovarati za eventualne posledice tog čina, stoji u saopštenju Šahovskog saveza Republike Srpske. 

PROČITAJTE JOŠ: