PODNE U FRANKFURTU Srbija dobija protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024 - Piksi leči tugu dve decenije dugu
EPA

SR Jugoslavija je izbrisana 2003, potom je nestala i njena naslednica Srbija i Crna Gora, štošta se promenilo u ovom veku, ali bolna istina - da nema nas na Evropskom prvenstvu u fudbalu - nikako da mine. Nema nas duže od dve decenije!

Koliko dugo, zapravo, čekamo da gledamo reprezentaciju na kontinentalnom šampionatu pokazuje činjenica da je na tom, 2000. u Belgiji i Holandiji, igrao i bio kapiten, naravno, aktuelni selektor Dragan Stojković. Beše to tad 35-godišnjem majstoru poslednji veliki turnir. A hoće li mu ovaj predstojeći u Nemačkoj 2024. biti debitanski na klupi „orlova“? Hoće li Piksiju biti prvo pa muško, što ono kaže naš narod, saznaćemo u novembru naredne godine, kad se okončaju kvalifikacije.

Politička ograničenja 

UEFA je odlučila da iz političkih razloga u istoj grupi ne mogu da budu Jermenija i Azerbejdžan, Belorusija i Ukrajina, Španija i Gibraltar, Srbija i tzv. Kosovo, kao i Bosna i Hercegovina i tzv. Kosovo. Takođe, najviše dve reprezentacije iz zemalja s oštrim zimama mogu biti u istoj grupi: Belorusija, Estonija, Farska Ostrva, Finska, Island, Letonija, Litvanija i Norveška.

PODNE U FRANKFURTU Srbija dobija protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024 - Piksi leči tugu dve decenije dugu

Tanjug/Ap

 

 

Koga će Srbija dobiti za protivnike, odlučiće se na današnjem žrebu u Frankfurtu (12 sati, Arena 1 premijum, RTS1), na kojem FSS predstavljaju zamenik predsednika Nenad Bjeković, generalni sekretar Jovan Šurbatović, selektor Dragan Stojković, direktor Stevan Stojanović, tim menadžer Dušan Gelić i portparol Milan Vuković.

Ko će na put u Kazahstan?

Zbog velike udaljenosti pojedine reprezentacije mogu da budu izvučene s maksimalno jednom od nekih, pa tako Azerbejdžan može u grupu samo s Gibraltarom, Islandom ili Portugal, Island s Gruzijom, Izraelom, Jermenijom ili Kiprom. Najudaljeniji Kazahstan moći će u grupu samo s jednom od sledećih reprezentacija: Andora, Vels, Gibraltar, Engleska, Island, Malta, Portugal, Republika Irska, Severna Irska, Farska Ostrva, Francuska, Škotska ili Španija.

„Orlovi“, kao što se zna, čekaju izvlačenje kuglica iz drugog šešira, što znači da ne mogu da dobiju Francusku, Austriju, Češku, Englesku, Vels, Izrael, Bosnu i Hercegovinu, Škotsku i Finsku.

Od 55 članica UEFA u žrebu su 53. Nemačka se kao domaćin EP (14. jun - 14. jul 2024) automatski kvalifikovala, a Rusija je suspendovana zbog rata u Ukrajini. Selekcije će biti raspoređene u sedam grupa po pet i u tri grupe po šest. Reprezentacije iz šešira Liga nacija moraju da budu u grupama sa po pet kako bi mogli da odigraju završi turnir LN u junu 2023. Najpre se izvlače selekcije iz šešira Lige nacija, potom šešir 1 i onda redom do poslednjeg.

Lena i četiri asa

Četiri bivša asa, nekadašnji učesnici finala EP, pomagaće u žrebu: Nemci Jirgen Klinsman i Karl-Hajnc Ridle i Italijani Đanluka Zambrota i Demetrio Albertini.

Na sceni Festhalea biće i Lena, pobednica Evrovizije 2010. Nemica će otpevati novu numeru „Looking for Love“.

U Nemačku će proći po dve najbolje ekipe iz deset grupa, a poslednja tri učesnika biće pobednici tri staze baraža Lige nacija u martu 2024. Srbija je osvajanjem grupe u LN obezbedila učešće u baražu ukoliko ne prođe na EP kroz kvalifikacije.

Kalendar - kvalifikacije

1. kolo: 23-25. mart 2023.

2. kolo: 26-28. mart 2023.

3. kolo: 16-17. jun 2023.

4. kolo: 19-20. jun 2023.

5. kolo: 7-9. septembar 2023.

6. kolo: 10-12. septembar 2023.

7. kolo: 12-14. oktobar 2023.

8. kolo: 15-17. oktobar 2023.

9. kolo: 16-18. novembar 2023.

10. kolo: 19-21. novembar 2023.

BARAŽ

polufinala: 21. mart 2024.

finala: 26. mart 2024.

ŠEŠIR LN

Holandija

Hrvatska

Španija

Italija

ŠEŠIR 1

Danska

Portugal

Belgija

Mađarska

Švajcarska

Poljska

ŠEŠIR 2

Francuska

Austrija

Češka

Engleska

Vels

Izrael

Bosna i Hercegovina

SRBIJA

Škotska

Finska

ŠEŠIR 3

Ukrajina

Island

Norveška

Slovenija

Republika Irska

Albanija

Crna Gora

Rumunija

Švedska

Jermenija

ŠEŠIR 4

Gruzija

Grčka

Turska

Kazahstan

Luksemburg

Azerbejdžan

tzv. Kosovo

Bugarska

Farska Ostrva

Severna Makedonija

ŠEŠIR 5

Slovačka

Severna Irska

Kipar

Belorusija

Litvanija

Gibraltar

Estonija

Letonija

Moldavija

Malta

ŠEŠIR 6

Andora

San Marino

Lihtenštajn

 

NAJLAKŠA GRUPA

Mađarska

SRBIJA

Jermenija

Farska Ostrva

Gibraltar

 

NAJTEŽA GRUPA

Španija

SRBIJA

Ukrajina

Turska

Slovačka

 

EKS-JU GRUPA

Hrvatska

SRBIJA

Crna Gora

Severna Makedonija

Malta

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading