farbanje jaja
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ulice, tezge na pijacama i rafovi u prodavnicama prepuni su kesica različitih boja za farbanje jaja. Činjenica je da neke od njih sadrže štetne hemikalije, a da li znate da prepoznate koje? Naučnici sa Varšavskog univerziteta prirodnih nauka napominju da je za farbanje jaja bolje koristiti prirodne boje. Laka dostupnost i brzina delovanja boja čini ih popularnim izborom među potrošačima.

Prema istraživanju Instituta za opštu i fizičku hemiju, najopasnije su anilinske boje, koje su znatno jeftinije od prehrambenih, a najčešće se prodaju na pijacama i trotoarima i na improvizovanim tezgama.

- Svi proizvodi, pa i boja za jaja, koriste se samo na način kako je propisno na ambalaži. Dakle, niko ne garantuje za zdravlje nekoga ko proguta prah boje, već se garantuje da je boja netoksična u smislu da ako deo boje prođe kroz ljusku i taj mali deo boje se proguta, odnosno pojede, ne šteti zdravlju - objašnjavaju u ovom Institutu.

Oni kažu da je najbitnije koristiti boje koje imaju oznaku E, dakle, koje su klasifikovane kao aditivi za hranu i nalaze se na pozitivnoj listi aditiva, koja je regulisana zakonom. Jer boja koja nije na pomenutoj listi, nije predviđena za bojenje hrane!

avet kupcima je da pazare boje u proverenim radnjama. Sve što je mnogo niže cene od očekivane verovatno potiče od industrijskih pigmenata.
Nutricionista Jovana Srejić kaže za Zaštitnik potrošača da je najbezbednije da se jaja farbaju prirodnim sredstvima, odnosno u lukovini ili soku od cvekle.

- Ne treba koristiti nikakvu hemiju, jer ona prvo može da izazove tešku alergiju, a kroz određeno vreme i teže posledice po zdravlje ljudi. Svakako da to što nam boja ostaje na rukama dugo nakon farbanja jaja dovoljna je činjenica da te farbe nisu nimalo zdrave. Takođe, veliki problem je i u ambalaži tih boja koje u najčešćem slučaju nisu adekvatne i povećavaju štetnost samih boja. Zato preporučujem farbanje tradicionalnim i prirodnim načinom, a domaćice ideje mogu pronaći na internetu - kaže Jovana Srejić, nutricionista.

Ako pogledate etiketu kesice sa bojom, možete da primetite različite simbole koji počinju slovom "E". Oni mogu da uključuju i supstance prirodnog porekla i sintetička hemijska jedinjenja. Ovo su supstance koje se često koriste u kesicama namenjenim za farbanje jaja:

E 102 - sintetička žuta boja
E 110 - sintetička narandžasta boja
E 122 - sintetička crvena boja
E 124 - prirodna tamnocrvena boja
E 133 - sintetička plava boja
Ove supstance su odobrene za upotrebu u hrani, a za njih su uspostavljeni bezbedni standardi dnevne potrošnje. Prisutni su u raznim namirnicama kao što su slatkiši, kolači, žitarice za doručak, meso, sosevi, pića, sladoled, jogurti i mlečni napici. Oni služe samo estetskoj funkciji u hrani, čineći proizvode privlačnijim i povećavajući pažnju potrošača, ali nemaju ukus ili zdravstvene prednosti. Oznaka E od 100 do 180 znači da proizvođač garantuje i ako deo boje uđe u jaje.

Prirodne boje su najbolji izbor. Boje jaja će varirati u zavisnosti od njihove prirodne boje, načina farbanja i vrste sastojka koji se koriste za farbanje. To mogu da budu boje biljnog porekla, kao što su lukovina, cvekla, hibiskus, kurkuma, crveni kupus. Ovako pripremljena jaja mogu da izgledaju manje obojena.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading