dete
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

 Međutim, retko se zapitaju šta je to što njihovo dete zaista želi.

Kada deca postanu svesna svoje okoline, počinju da primećuju različite stvari, posebno u društvu koje je često konkurentno. Neretko se dešava da deca samostalno porede svoj izgled, ocene u školi ili status porodice.

Roditelji često misle da će uspešno motivisati dete tako što će ga upoređivati sa drugima i dajući mu opaske o tome kako može biti bolje - a nisu svesni koliko time greše!

deca

Shutterstock

 

Takav pristup često izaziva negativne uticaje koji sprečavaju decu da izrastu u samosvesne, zrele i uspešne ljude.

Osećaj inferiornosti

 Kada roditelji stalno porede svoje dete sa drugima, dete može početi da se oseća bezvredno. Može razviti sliku o sebi kao osobi koja nije dovoljno sposobna, što može dovesti do gušenja njegovih talenata i interesovanja.

Uništavanje dečijeg samopouzdanja

 Deca često lično shvataju kritike svojih roditelja. Mogu pomisliti da s njima nešto nije u redu, naročito ako se stalno upoređuju sa drugom decom.

tinejdžer

Foto: Shutterstock

 

 

Neraspoloženje i gubitak motivacije

 Deca mogu postati umorna, iscrpljena i anksiozna zbog emocija koje bude upoređivanje sa drugima. Gubi se motivacija za bilo kakvo postizanje, a deca ne pronalaze zadovoljstvo u aktivnostima. Nivo stresa se povećava jer deca žele da ispune očekivanja roditelja.

Osećaj nepoželjnosti

Kada se odvajaju od svoje autentičnosti i teraju da budu nešto što roditelji žele, deca mogu osećati da nisu voljena onakvi kakvi jesu. Ovo može imati dugoročne posledice po mentalno zdravlje deteta.

Roditelji bi trebalo da budu podrška svojoj deci, da ih vode na putu samopouzdanja i razvoja, umesto da ih stalno upoređuju sa drugima i očekuju da budu nešto što nisu.

(zena.blic.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading