umor
Foto: Shutterstock/Shuterstook

Naš organizam naglo se suočava s dužim i sunčanijim danima, što može izazvati određenu vrstu šoka, zbog čega se često osećamo tromije i izmorenije. 

Prolećni umor ili prolećni grip karakteriše stanje zamora, smanjene energije pa čak i depresije koja je povezana s dolaskom proleća. Reakcija na promenu temperature, odnosno porast temperature napolju, često je uzročnik ovog stanja.

Proleće donosi buđenje prirode, novi život i duže dane, što zahteva više energije. Nedostatak vitamina D, poznatog kao "vitamin sunca", koji je odgovoran za zdravlje kostiju i proizvodnju kalcijuma, može izazvati prolećni umor.

Do ovog stanja često dolazi zbog prelaska na duže periode dnevnog svetla. Nakon što smo navikli na kraće dane, našem organizmu nedostaje energija, iako mu sada treba više.

Iako prolećni umor nije ozbiljno stanje i obično brzo prolazi, postoje simptomi koji jasno ukazuju na prolećnu depresiju. Najčešći od njih je iscrpljenost nakon više od 7 sati sna.

žena

Foto: Shutterstock

 

Simptomi uključuju umor, iscrpljenost, nedostatak energije čak i nakon više sati sna, pospanost i česta potreba za odmorom. Takođe, može se javiti nervoza, razdražljivost, povećana podložnost stresu, česte glavobolje i brzo zamaranje.

Osoba može osećati potrebu za odmorom već nakon kratkih aktivnosti, a refleksi joj mogu biti smanjeni.

Alergije su čest pratilac prolećne depresije, a doktorka Obradović naglašava da je ove godine koncentracija polena već visoka u odnosu na prethodne sezone zbog naglog dolaska toplih vremenskih uslova.

Kada se suočimo s ovim simptomima, važno je unositi što više tečnosti i vitamina. Ishrana bogata voćem i povrćem je preporučljiva, kao i izbegavanje prostorija s čestim promenama temperature i kontrolisanom vlažnošću vazduha.

Kada simptomi postanu česti, važno je proveriti nivo vitamina D i gvožđa u krvi, kao i krvni pritisak. U slučaju nedostatka vitamina D, može se preporučiti uzimanje suplemenata kako bi se nadoknadilo. Takođe, važno je prilagoditi se novom režimu i obratiti pažnju na potrebe svog organizma.

(telegraf.rs

BONUS VIDEO 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading